Наистина ли 5G мрежата убива птиците и хората

Наистина ли 5G мрежата убива птиците и хората
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    09.07.2019
  • Share:

Масовото навлизане на ново поколение мрежа за безжичен пренос на данни е по-близо от всякога. 5G мрежата обещава светкавичен интернет, моментална обмяна на информация и още повече възможности за използване на виртуалната и добавената реалност.

Повечето мобилни оператори вече тестват клетки за разпространение, а в градове като Гластънбъри, Британия, местните оператори вече въвеждат 5G мрежа за ежедневна експлоатация.

Дори американският президент Доналд Тръмп подчерта, че развиването на следващо поколение пренос на данни е от ключово значение за САЩ.

Това е показателно за човек, който смята, че ветрогенераторите на ток предизвикват мозъчни тумори заради силния шум от тях. В България прогнозите също са оптимистични и специалистите смятат, че до 2021 г. в страната вече активно ще използваме 5G. От A1 вече показаха първата 5G станция и получиха първите тестови честоти за период от шест месеца. Въпрос на време е другите два мобилни оператора да последват примера.

 

смартфон

 

В същото време около 5G се появяват все повече конспирации, които набират популярност в интернет.

Основното опасение е, че новата мрежа е опасна за здравето и може да предизвика редица заболявания, сред които рак, мигрена, аутизъм, Алцхаймер, постоянно кървене от носа и ушите. За доказателство на подобна теория се използва Facebook пост от ноември 2018 г., който напоследък набира сериозна популярност и в България.

Според информацията в поста мистериозната смърт на около 300 птици в Хага, Холандия, всъщност се дължи именно на изпитание на 5G клетки. Фактът, че тестовете на въпросните мобилни клетки са проведени месеци, преди да бъдат открити мъртвите птици, не разубеждава притеснените потребители.

Те се опасяват, че мрежата ще излъчва опасни нива на радиация, а алчните мобилни оператори нарочно крият опасностите от клиентите си. Стига се дотам коментиращите да си разменят съвети как най-ефикасно се трошат клетките за разпространение на сигнала.

Конспирацията за опасностите от 5G действително тръгва от Холандия, но случаят с умрелите птици е само един от много аргументи, които обикалят мрежата.

През 2018 г. холандец на име Джон Кулс, холандски изследовател на тема НЛО, основава Facebook групата "Stop5G". Целта според Кулс е да бъдат разобличени опасностите и вредите от 5G върху хората, а в момента групата има над 25 хил. членове. Теорията за птиците е само нищожна част от съдържанието. Там например я има хипотезата, че унищожителните пожари в Калифорния от 2018 г. са причинени от тестове на 5G мрежа.

Последователите на Кулс вече не са само във Facebook. В Instagram например под хаштага #Stop5G се споделят снимки на хора със защитни костюми, за които се предполага, че работят върху инсталацията на клетките за разпространение на сигнала. Други предупреждават, че 5G ще има пагубно влияние върху редица видове, включително медоносните пчели.

Групата на Джон Кулс ражда и по-малки местни групи, ориентирани към конкретни държави и градове, като има такава и за България. В нея се публикуват връзки към различни български и чуждестранни сайтове, доста от които съмнителни, а мненията варират от съмнения дали наистина 5G е смъртоносен до обвинения, че мобилните оператори се опитват да извършат геноцид. Разбира се, има и скептици, които са се събрали, за да се подиграват на притеснените потребители.

Остава обаче въпросът как да сме сигурни, че 5G мрежата в действителност е напълно безопасна.

Подигравките със сигурност не разсейват съмненията за тези, които се страхуват за здравето си. Напротив, в много случаи те само засилват опасенията, че "може и да има нещо съмнително".

Миналата седмица австралийската телекомуникационна компания Telstra решава да инвестира в изследване, което да провери нивата на електромагнитната енергия, излъчвана от 5G клетките. За целта са използвани две устройства - 5G Hub на Huawei, който разпръсква сигнала, и Samsung Galaxy S10+ като приемник. Изпитанията са проведени както в закрити помещения, така и на открито, а окончателното им заключение е, че лъчението от 5G е сравнимо с това на 4G и Wi-Fi мрежите.

И на закрито, и навън измерванията показват, че честотите на мрежата са 1000 пъти по-ниски от опасните за човешкото здраве нива. Данните са предоставени за проверка на Световната здравна организация и на Международната електротехническа комисия. И двете институции се обединяват около мнението, че 5G мрежата не представлява опасност нито за здравето на хората, нито за това на животинските видове.

Всъщност експертите подчертават, че конспирациите около 5G са същите, каквито са витаели и около 4G мрежата и дори около микровълновите печки.

Повечето от коментиращите постове за умрели птици и жестоко главоболие, потенциално причинени от новото поколение мрежа, говорят за "радиация" и погрешно асоциират мобилните мрежи с йонизиращото лъчение, което може да увреди ДНК-то и да предизвика генетични мутации. Телекомуникационните вълни всъщност варират между 300 мегахерца и 300 гигахерца, което е далеч от опасните нива.

Само че както обичайно се получава, когато липсва достатъчно информация по дадена тема, на нейно място се настаняват митовете и легендите. Подобен е примерът с антиваксърските теории, тези за кемтрейлс или привържениците на теорията за плоската Земя.

А на хората, които са склонни да вярват на конспирации, всяка иновация им се струва опасна и вредна.

 

 

Mobilecafe, по Wired

Станете почитател на Класа