Първа положителна допинг проба в Пьончан

Първа положителна допинг проба в Пьончан
  • Written by:  classa
  • Date:  
    14.02.2018
  • Share:

Японския състезател в шорттрека Кей Саито се оказа първият на зимните игри с положителен допинг тест, съобщи спортният арбитражен съд (CAS). Той е отстранен от надпреварата.
Според резултатите в кръвта на 21-годишния Саито са били открити следи от забранената субстанция ацетазоламид, която се използва и като диуретик, и като маскиращо средство при употребата на други забранени вещества. След разглеждане на заявлението на Международния олимпийски комитет (МОК) и Международния кънки съюз (ISU), съдът постанови, че Саито е приемал по своя воля веществото. Поради тази причина той ще бъде временно отстранен от Олимпийските игри и други състезания под егидата на ISU. Японският кънкьор е първият състезател на настоящата Зимна олимпиада, който е с положителен допинг тест. Саито е и първият атлет от Япония с положителна проба в историята на Зимната олимпиада. Във вторник Японският олимпийски комитет ще даде пресконференция, на която ще коментира информацията за олимпийския си състезател, заявен като резерва в щафетата на японците на 5000 метра.
Саито е 21-годишен студент по биология, преди е бил член на националния японски отбор на 3 000 метра, който завършва трети в Световното първенство през 2013 и 2014 година. Сестра му Хитоми също се състезава в Пьончан.

Станете почитател на Класа