Пропагандният успех на Путин в сърцето на Европа

Пропагандният успех на Путин в сърцето на Европа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.03.2021
  • Share:

Напълно възможно е скоро още повече европейци да бъдат имунизирани с руската ваксина, пише германският автор. Той анализира опита на Сан Марино, който се приветства, защото използва Спутник V.

 

Die Welt: Пропагандният успех на Путин в сърцето на Европа

 

 

Европейската агенция по лекарствата (EMA) проверява за регистрация ваксината Спутник V. Ще се използва ли и в Германия тази ваксина? В държавата джудже Сан Марино в централна Италия това вече се случва, което се превърна в геополитически успех за Москва.

 

В телевизионно интервю миналата седмица Роберто Чиавата, държавният секретар на здравеопазването на Република Сан Марино, изглеждаше почти отчаяно. Говорейки по италианския телевизионен канал La7, Чиавата каза, че страната му се опитва по всички официални канали да получи една от ваксините, регистрирани от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Но всички усилия били напразни.

 

„Затова се обърнахме към Руската федерация и така получихме достъп до доставките на „Спутник “.

 

Скоро Република Сан Марино, благодарение на получените 7500 дози от руската ваксина, успя да отпразнува своя V-Day на 25 февруари, т.е. деня, в който бяха ваксинирани първите граждани на страната. Тази малка държава с площ от 61 квадратни километра, която е сравнима с размера на Манхатън, е една от последните държави в Европа, в която започна кампанията за ваксинация.

 

Към 3 март там са починали 75 души от 34 500 жители, което съответства на 221 смъртни случая на 100 хиляди от населението, което е повече, отколкото в Чехия (195) или в Италия (163).

 

Спутник V пристигна в Сан Марино точно навреме, макар все още не е извършена регистрация от EMA. По този начин републиката джудже беше включена в списъка на около 30 страни в света, които използват руската ваксина.

В четвъртък стана известно, че европейската служба EMA е започнала процеса на проверка на «Спутник V». Следователно е напълно възможно още повече европейци да бъдат имунизирани с руската ваксина, а Сан Марино да стане пионер в тази област.

 

Изтъкнати политици като бившия премиер Силвио Берлускони, председател на Forza Italia и дългогодишен приятел на руския президент Владимир Путин призовават ЕС да сключи споразумение с Русия за използването на Спутник. А Матео Салвини от партията Lega Nord се срещна с цялата делегация от Сан Марино в Рим в сряда, за да поговори за сделката с Русия.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа