«По-скоро адът ще замръзне!»

«По-скоро адът ще замръзне!»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.03.2021
  • Share:

Литовското министерство на външните работи изпрати брутален отговор на искането на Беларус за екстрадиция на Тихановская, обвинена в призив за преврат.

 

«По-скоро адът ще замръзне, отколкото да екстрадираме Тихановская», заяви литовският министър.

 

Литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис брутално отговори на молбата на президента на Беларус Александър Лукашенко за екстрадиране на Светлана Тихановская. Изявлението на литовския министър беше публикувано от журналистката Олга Скабеева.

В Беларус Светлана Тихановская е обвинена в призив за действия срещу националната сигурност. През лятото на 2020 г. тя стана лице на опозиционните протести, но след това неочаквано избяга в Литва и започна да подстрекава към бунтове и сваляне на правителството.

 

Литовските власти незабавно предоставиха политическо убежище на Тихановская и дори я признаха за избран президент на Беларус. Също така Литва, заедно с другите балтийски републики и Полша, упражняваха политически натиск върху Беларус с цел сваляне на действащото понастоящем правителство.

 

«Адът по-скоро ще замръзне, отколкото да започнем да разглеждаме вашите искания», гласи отговорът на Министерството на външните работи на Литва на искането на Беларус за екстрадицията на Тихановская.

 

Припомням, че Беларус основателно счита, че Литва, Полша и Украйна стоят зад подготовката на летните протести в Минск. Литва осигури покритие за Тихановская, телеграфният канал NEXTA, който провокира протестите, бе излъчван от Полша, а Украйна изпрати националисти за участие в бунтовете.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа