Ако Германия се откаже от «Северен поток 2», Русия ще врътне вентилите!

Ако Германия се откаже от «Северен поток 2», Русия ще врътне вентилите!
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.03.2021
  • Share:

Какво ще направи Германия със Северен поток 2? Германците се нуждаят от енергийна сигурност от изток и физическа безопасност от запад. Ако Германия завърши газопровода, рискува да предизвика американския гняв. Ами ако руснаците се ядосат и затворят вентилите? Изглежда Германия няма идеално решение, поне от немска гледна точка.

 

 Advance: Ако Германия се откаже от "Северен поток 2", Русия ще врътне вентилите!

 

 

Байдън предлага на Берлин да възстанови отношенията, но иска Берлин да се откаже от Северен поток 2. Досега руснаците са правили бизнес коректно, но ако Берлин се откаже от проекта, те са готови да използват енергетиката за политически цели.

 

Особено внимание заслужава речта на новия президент на Съединените американски щати Джо Байдън на Мюнхенската конференция по сигурността, който се възползва от възможността да обяви на света голямото завръщане на „американската изключителност“, американската мощ и възстановяването на трансатлантическия съюз.

Много страни приеха тази новина с радост, особено Германия.

 

Но тя също има причина да се страхува. Вярно е не това, което каза Байдън, а по-скоро това, което той не каза.

 

Интересното е, че Байдън, след като засегна различни теми и обяви почти по шаблон за възраждането на световното лидерство на САЩ (интересно, някой друг ли „ръководеше“ света при Тръмп?), не каза нито дума за Северен поток 2.

 

Той не каза нищо, но германците знаят какво мисли той за него.

 

Сега те са изправени пред още по-голяма дилема от преди. Германците имат почти завършен газопровод, но не е ясно какво да правят с него. Ясно е едно: газопроводът, който допълнително ще свърже Русия и Германия по дъното на Балтийско море, дори и да бъде завършен, няма да дочака тържественото откриване.

 

Като цяло Германия е изправена пред следната дилема. Германците се нуждаят от „Северен поток 2“, тъй като го виждат като гаранция за собствената си енергийна сигурност. Те нямат причина да се оплакват от руснаците, що се отнася до търговските отношения. От друга страна, германците наистина искат да хванат позитивната «вълна», която се търколи от другата страна на Атлантика. Те искат да възстановят напълно разклатените отношения с Вашингтон. Защо?

 

Защото това е в техен интерес. Икономически, но най-важното — отбранителен.

 

И така, германците искат и „вълкът да е сит, и агнето да е цяло“, тоест имат нужда от енергийна сигурност от изток и физическа безопасност от запад.

 

Това не е ли опит да седнат на два стола едновременно?

 

Разбира се, може би затова сега се опитват повече от всеки друг по света да намерят изход, но не искат да го показват.

 

Ако можеха да избират, щяха да бъдат най-пламенните съюзници на Съединените щати публично, а в същото време щяха да останат лоялни партньори на руснаците зад кулисите.

 

Един от участниците в тази „игра“, Русия, може да е доволен от такава ситуация.

Москва, разбира се, е наясно с тектоничните промени, настъпили в Германия през последните три десетилетия. Дните на ГДР отдавна отминаха, а Русия не иска да си връща тази сфера на влияние, тоест тя се примири с присъствието на американски войски там и че тази ситуация няма да се промени бързо.

 

Всичко, което Москва иска, са допълнителни възможности за доставки на газ, тъй като става дума, наред с други неща, за собствената й сигурност (не само икономическа, но и политическа, тъй като търговските споразумения могат да отсрочат ескалацията за известно време).

 

Съединените щати са играч, който не е съгласен с подобна ситуация и в това отношение позицията на администрацията на Байдън е много подобна на тази на Тръмп. Разликата е, че практикът-изолационист Тръмп беше готов да се дистанцира от Германия (и Европа), като вдигна идеологически-екзистенциална паника в управляващите кръгове на Берлин, докато Байдън е лидер, който няма нужда да пробва „новото“.

 

По същество той е идеолог от студената война.

 

При Байдън американското влияние в Европа е задължително в рамките на концепцията за „възстановяване на американската мощ“ и това влияние често започва и завършва в Берлин.

 

И така, започва новият „меден месец“ в трансатлантическите отношения, което американците се опитват по всякакъв възможен начин да предадат на държавите от Стария континент. Великобритания, която се освободи от ЕС, ще се опита да създаде нова симбиоза с Вашингтон. Франция не се поколеба да подкрепи неотдавнашния въздушен удар на САЩ в Сирия.

 

Германия, от друга страна, разбира, че на този етап възстановяването на отношенията й със САЩ са в най-лошото състояние, тъй като от германците се очаква да бъдат лоялни не само на думи, но и на дела.

 

По примера на Турция Германия се убеди, че САЩ са непримирими и ако сравним връзката с Русия чрез новия газопровод с покупката на руските зенитно-ракетни системи, първото е значително по-голям „грях“.

 

САЩ твърдят, че газопроводът „Северен поток 2“ е опасен, защото ще ограничи ролята на Украйна, през която преминават и газопроводи от Русия към Европа. Американците твърдят, че Русия, ако получи два газопровода до Германия, ще може да изнудва Украйна или просто да я остави да «замръзне».

 

Германия се съгласи за изграждането на газопровода „Северен поток 2“ (основният инвеститор е руският „Газпром“, но в него участват и европейските енергийни компании) не с цел влошаване на ситуацията в Украйна. Германците преследват преди всичко собствените си интереси и всички тези приказки за повишената уязвимост на Украйна са страничен продукт, с който Берлин е готов да се съгласи на фона на всички други обстоятелства.

 

Как ще постъпи Германия? Ако тя завърши газопровода, рискува да си навлече американския гняв и мисълта за това кара коленете на германците да треперят. Берлин беше буквално шокиран, когато Тръмп обяви, че САЩ изтегля войските си от Германия. Германците не можеха да приемат това като факт и тайно се надяваха, че Тръмп няма да бъде преизбран за втори мандат.

 

Мечтата им се сбъдна, но немците сгрешиха, мислейки, че Байдън ще постави германските интереси над американските. Разбира се, че няма.

 

Ето какво плаши немците:

 

Да, руснаците винаги са се държали коректно с Германия по отношение на енергийните споразумения и доставките на газ. Политическото напрежение между Европейския съюз и Русия непрекъснато нараства и въпреки това търговските отношения остават непокътнати. Всичко работи както трябва.

 

Но колко дълго ще продължи?

 

Руската коректност вероятно също има своите граници.

 

Ако Германия се откаже от Северен поток 2, това означава, че ще има само Северен поток 1. Но отхвърлянето на такъв мегапроект (за Русия това е нещо много повече от „бизнес“; за нея това е проект, който е важен за стратегическото й развитие) може да разгневи руснаците и може би толкова, че да поискат отмъщение.

 

В края на краищата, ако Германия политизира енергийния сектор, а изоставянето на газопровода би означавало точно това, тогава руснаците ще приемат това като сигнал, че играта става още по-яростна и че е необходимо да реагират.

 

Ами ако руснаците се ядосат и затворят клапаните? Кой ще снабдява Германия с енергия? Съединени щати?

 

Да, САЩ ще «се погрижат» за Европа по същия начин, по който сега са загрижени за наличието на коронавирусната ваксина (има доказателства, че ЕС не е получил поръчаните дози, тъй като САЩ са платили повече на фармацевтичните корпорации, въпреки че споразуменията с ЕС вече са подписани!).

 

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа