Johnson & Johnson се включва в битката

Johnson & Johnson се включва в битката
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.02.2021
  • Share:

Още една ваксина скоро може да се появи на пазара: експертна комисия в САЩ е препоръчала за одобрение ваксината на Johnson & Johnson. Европейски сертификат се очаква още през март.

Какво я отличава от другите ваксини?

 

 

 

Съвсем скоро САЩ ще могат да разчитат на трета ваксина в борбата срещу коронавируса. Експерти от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата препоръчаха спешно одобряване на ваксината на Johnson & Johnson, която се поставя еднократно. 

 

Вероятно още в понеделник ще бъдат доставени първите дози. В САЩ до момента се поставят ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna, но не и тази на AstraZeneca, която е разрешена в Европа, а от петък - и в Канада.

 

По-лесна за съхранение

 

Ваксината на J&J не само се прилага по-лесно, но от нея за разлика от другите два препарата се поставя само една доза. Ваксината може да се съхранява в хладилник до три месеца, докато тази на Pfizer/BioNTech трябва да се съхранява при екстремно ниски температури.

До момента в САЩ са ваксинирани над 47 милиона души – около 14 процента от населението на страната. Одобряването на препарата на J&J може допълнително да ускори процеса по имунизации. Компанията планира да достави 20 милиона дози в САЩ до края на март и общо 100 милиона до края на юни.

Подобно на AstraZeneca в Европа, J&J ще трябва да се пребори за доверието, на което се радват препаратите на Pfizer/BioNTech и Moderna, които според проучванията показват ефективност от около 95 процента. Ваксината на J&J осигурява 85-процентова защита от тежко протичане на заболяването и едва 66 процента, ако се прибавят и заболяванията с умерени симптоми.

 

Одобрението в ЕС още през март?

 

Ваксината е тествана над 44 хиляди доброволци в САЩ, Латинска Америка и Южна Африка, където вече се разпространяват различни мутации на коронавируса. Не при подобни условия бяха проведени тестовете на Pfizer и Moderna. По преценка на Агенцията за контрол на храните и лекарствата, ваксината на J&J във всеки случаи е ефективна срещу най-тежките протичания на заболяването, които могат да имат летален изход. Предстои одобрение на препарата на J&J и от Европейската агенция по лекарствата. То се очаква през март.

 

Байдън: "Ваксините са сигурни и ефективни"

 

На този фон американският президент Джо Байдън предупреди, че новите мутации на коронавирус могат да доведат до нарастване на случаите. „Най-лошото, което можем да направим сега, е да загърбим своята бдителност“, каза Байдън при неотдавнашното си посещение в Хюстън, Тексас. Президентът призова американците да се ваксинират. „Ваксините са сигурни“, каза той, “заклевам ви се, те са сигурни и ефективни“. Байдън също така апелира към своите сънародници да носят маски и отново подчерта, че носенето на защитна маска не е политически въпрос.

 

Новата калифорнийска мутации на коронавируса създава тревога зад океана. Броят на новорегистрираните случаи в последните дни е доста под стойностите от началото на годината, но в последните дни те са над 70 хиляди. От началото на пандемията над 510 хиляди американци са загубили битката с вируса.

Станете почитател на Класа