Подробности за носната ваксина Sputnik V бяха разкрити в Москва

Подробности за носната ваксина Sputnik V бяха разкрити в Москва
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.02.2021
  • Share:

Назалната форма на руската коронавирусна ваксина Sputnik V ще бъде двукомпонентна и само лекарите ще могат да прилагат лекарството, каза Анастасия Ракова, заместник-кмет на Москва по социалното развитие, по Channel Channel.

 

„Всъщност това е същата двукомпонентна ваксина Sputnik V, като в кутията едновременно ще бъде поставена и специална дюза за пръскане. За обикновения гражданин няма да е възможно да го използва - въпреки привидната простота на въвеждането, във всеки случай трябва да влезе медицински работник, а също и да се прави два пъти “, съобщава РИА Новости .

 

Както поясни заместник-кметът, назалната ваксина е по-малко ефективна, но по-безопасна. Според нея тя ще формира местен имунитет и ще се използва сред онези категории граждани, които не се препоръчва да си инжектират.

 

Миналата седмица кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че специалистите са разработили назална форма на "Sputnik V", която формира имунитет в зоната на носоглътката. Това лекарство няма да замести пълноценната ваксинация, но може да бъде полезно като допълнителна форма на защита, каза Собянин. И трите фази на клинични изпитвания за назална ваксина са планирани да се проведат в Москва.

 

Превод: ПИ

Станете почитател на Класа