ЕС не е единодушен за приложението на удостоверенията за ваксинация

ЕС не е единодушен за приложението на удостоверенията за ваксинация
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.02.2021
  • Share:

Европейският съвет не успя да постигне единодушие за ползата от удостоверенията за ваксинираните срещу COVID-19. Ще продължим търсенето на подход и ще обсъдим отново този въпрос, се посочва в изявление на участниците в сношното онлайн заседание.

 

Допълва се, че засега ограниченията за пътуване през граница в ЕС за развлечение трябва да останат в сила.

Европейският съвет настоява производителите на ваксини да осигурят предсказуемост за доставките и да ги извършват по графика, залегнал в сключените договори.

 

Необходимо е да се ускори одобрението, производството и разпространението на ваксините. Трябва да се повиши скоростта на имунизационната кампания, допълват участниците.

В Европейския парламент бяха изслушани шефовете на големите фармацевтични компании - производители на ваксини.

 

Критиките на евродепутатите бяха насочени най-вече срещу изпълнителният директор на "Астра Зенека" Паскал Сурио . Евродепутати от различни партии и различни държави се обърнаха много остро към него.

 

Паскал Сурио така и не можа да даде много състоятелен отговор защо се бавят доставките в Европа, а не се бавят доставките във Великобритания например. Неговото обяснение беше с технологични проблеми, свързани със самото производство на ваксините. Той обясни колко е труден процесът на производство, колко е трудно да бъдат обучавани кадри, които да произвеждат тези ваксини. Той подчерта също така, че британското правителство още в началото на миналата година се е договорило с Оксфорд за ваксината, която те заедно произведоха, така че доставките за Великобритания са били гарантирани много рано.

 

Изпълнителният директор на "Астра Зенека" Паскал Сурио обеща да работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, за да ускорят доставките за европейските държави.

"Както и вие, и аз, разбира се, съм разочарован, че веригата за доставки предназначена за ЕС не може да гарантира очакваните количества и това се отразява на количествата за държавите. Искам да ви уверя, че правим всичко по силите си да доставим 40 милиона дози за ЕС за първото


тримесечие на годината, което ще позволи ваксинирането на 10 процента от европейското население", каза изпълнителен директор на "Астра Зенека" Паскал Сурио.

Станете почитател на Класа