Интервюто с дъщерята на Саддам Хюсеин се превърна в сензация

Интервюто с дъщерята на Саддам Хюсеин се превърна в сензация
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.02.2021
  • Share:

След 15 години в сянка дъщерята на екзекутирания иракски лидер Саддам Хюсеин даде интервю, което се превърна в сензация. Рагад Саддам Хюсеин се появи в саудитски телевизионен канал. Защо дъщерята на покойния президент беше представена отново на обществеността? Какви тайни на баща си тя разкри в ефир?

 

NoonPost (Египет): Интервюто с дъщерята на Саддам Хюсеин се превърна в сензация

 

 

Наскоро Рагад Саддам Хюсеин, дъщеря на покойния иракски лидер, облечена в черна вечерна рокля и яке с иракското знаме и герб (орел и свитък с надпис «Иракска република») даде ексклузивно интервю за саудитския канал Al Arabiya, което подгря интереса на медиите и предизвиква широк политически резонанс.

 

В продължение на 15 години дъщерята на Саддам Хюсеин беше в сянка, не привлише вниманието на медиите и не се появяваше на арабския екран. Затова внезапната й поява стана обект на активни дискусии сред експерти, повдигайки много въпроси относно последиците от тази стъпка, независимо дали в Ирак или извън него, и особено в съседен Иран.

 

Рагад стана гост на перидица от излъчвания по саудитската телевизия. Тя сподели спомените си за баща си, детството, брака с Хюсеин Камел и обстоятелствата около смъртта му, нахлуването на Ирак в Кувейт и накрая разказа за отношението си към настоящата ситуация в страната.

 

«По наше време беше по-добре, беше славен период, тогава народът беше на почит и никой не можеше да го обиди», сподели тя.

 

Според Рагад Ирак е била богата, стабилна държава и благоденствието й се е разпростирало върху всички:

 

„Хората живееха с увереността, че децата им са в безопасност и имат препитание“.

 

Тогава водещата припомни липсата на свобода по време на управлението на Саддам Хюсеин, на което тя отговори:

 

„Какво е свобода? Ако това е, което окупацията донесе със себе си под лозунга за унищожаване на диктатурата и създаване на демокрация, тогава иракчаните нямат нужда от такава свобода.»

 

„Американската инвазия в Ирак и арестът на баща ми обаче ме накараха да изоставя тази позиция и да бъда в центъра на политиката, за да го защитя и да се противопоставя на активните опити да го очернят“, добави тя.

 

Възможна политическа роля

 

С усмивка на лицето жената отбеляза: „Всичко е възможно“. Така Рагад Саддам отговори на въпроса дали възнамерява да участва в политическия живот на страната в бъдеще. По отношение на коментарите на потребителите на социалните медии за опита й да заеме пост в Ирак, тя каза:

 

«Аз съм от Ирак, това е моята държава и няма нищо лошо в това да искам да играя такава роля.»

 

Рагад наследи голяма популярност от баща си: той имаше и все още има широк кръг от поддръжници. Въпреки загубата на влияние на някои от тях, те имат голяма тежест в политическото уравнение, особено в светлината на сегашния разкол в страната. Всичко това може да принуди дъщерята на бившия президент да се реши на тази авантюра, независимо от възможните последици.

 

Царуващата в Ирак анархия, превръщането на страната в обект на намеса от много външни сили и желанието на иракския народ да възстанови стабилността, която отсъства повече от 17 години, са големи изкушения, които могат да мотивират дъщерята на бившият иракски президент да вземе участие в политиката.

 

Само популярността обаче не е достатъчна, за да се върне тя на мрачната политическа сцена. Също така не е достатъчно да се използва от текущото състояние на разкола в страната. А носталгията на хората по бившата страна не е единственият път към президентския дворец в Багдад.

 

Завръщането на Рагад повдига много въпроси и ще отнеме много време, за да им отговорим адекватно, но едно нещо вече е ясно — това не е просто интервю, а изборът на героя съвсем не е случаен.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа