Япония се изплаши: Русия разполага средства за РЕБ на Курилите

Япония се изплаши: Русия разполага средства за РЕБ на Курилите
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.02.2021
  • Share:

Жителите на Япония коментираха разполагането на руски средства за радио-електронна борба (РЕБ) на Курилските острови. Това съобщава изданието  Sankei Shimbun, позовавайки сена японското министерство на отбраната.

 

Япония се изплаши: Русия разполага средства за РЕБ на Курилите

 

 

Изданието посочва, че Русия има един от най-силните потенциали в света за водене на радио-електронна и електромагнитна война. Това мнение озадачава читателите на изданието, много от тях изразяват своята позиция.

 

„Трябва да поставим ракети, които да достигнат поне до Владивосток! Трябва да имаме мощен щит и меч!» — публикувано от потребител под псевдонима 346.

 

Друг потребител се съмнява, че в правителството на Япония има умни хора. Чуди се дали всичко ще завърши отново с халосни патрони и съжаления.

Редица японци смятат, че префектура Хокайдо трябва да бъде добре въоръжена и че страната като цяло трябва да придобие собствено електромагнитно оръжие.

Някои читатели дори призовават други коментатори да смекчат пламенността си.

 

„Охладете се малко! И тогава ще дочакате руснаците да разположат ядрени ракети на «северните острови»!» — пише gsk.

 

Друг потребител отбеляза, че Русия не е страна, с която може да се мрънка.

В продължение на много години Русия и Япония не могат да сключат мирен договор след резултатите от Втората световна война. Основният проблем е въпросът за собствеността на Курилските острови. Токио се позовава на Шимодския Договор за търговия и граници, който е сключен между Руската империя и Япония през февруари 1855 г. Според документа от Курилските острови излизат Итуруп, Кунашир, Шикотан и групата острови Хабомай, а останалите са признати за руски владения.

 

По-рано в Япония те се оплакаха, че Русия «си е набутала наса» в Курилите.

Островите, които в Япония носят името Северни територии, а в Русия — Южни Курилски острови, са под контрола на Русия от края на Втората световна война и са главната причина двете държави досега да не сключат мирен договор.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа