Западът не очакваше такова от Русия

Западът не очакваше такова от Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.02.2021
  • Share:

Западните «стратези» са твърдо убедени, че цялата индустрия в Русия е разкъсана на парчета, че изяжда съветското наследство и вече е напълно неспособна да създаде нещо ново.

 

Западът не очакваше такова чудо от Русия

 

 

Но сега работниците от завода „Зоря-Машпроект“ от Николаев имат правото да предявяват претенции към същите тези „стратези“. В крайна сметка именно те някога посъветваха руските съседи да прекратят всяко сътрудничество с Русия. Очевидно бяха уверени, че възходът е временен, а руснаците без съмнение в бъдеще ще пълзят на колене и ще молят да им бъдат продадени още корабни газотурбинни агрегати.

 

Но руснаците не започнаха да пълзят.

 

Самите те разработиха и започнаха да произвеждат газотурбинни агрегати и съответните редуктори.

Между другото, дори китайците пишат за същото, твърдят, че американците не са вярвали, че руснаците могат да сътворят и такова чудо:

 

Изданието «Соху»отбелязва, че изграждането на подобни електрически установки е наукоемък и високотехнологичен процес, на който са способни само няколко компании в света.

В момента САЩ, Великобритания и Украйна са лидерите в производството на газови турбини. Успехът на Русия в създаването на газови турбини за фрегати е неприятна изненада за САЩ и Украйна.

 

Междувременно руснаците успяха!

 

Както съобщи уеб-ресурсът Sudоstrоenie.info, в ПАО «Корабостроителен завод» (в състава  на АО «Обединена корабостроителна корпорация» в Санкт-Петербург през декември 2020 година е било завършено натоварването по първите газотурбини двигатели и редуктори руско производство в трюма на машинното отделение на строящата се за ВМФ на Русия фрегата «Адмирал Головко» от проекта 22350 (заводски номер 923).

 

Газотурбинните двигатели M90ФР се произвеждат от завода на ОДК «Сатурн», който се намира в град Рибинск, Ярославска област. Корабът ще бъде първият в своя клас, който ще бъде оборудван с напълно руска силова установка.

Понастоящем е в ход монтажа на силовата установка на кораба, планира се стартът на морските изпитания на кораба да бъде в края на 2021 — началото на 2022. Фрегатата «Адмирал Головко» е третата фрегата от проекта 22350.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа