Кремълски трол: „Нормата ни е 120 поста на ден“

Кремълски трол: „Нормата ни е 120 поста на ден“
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.01.2021
  • Share:

Около 1000 души работят във „фабриката“

 

„Нормата ни е 120 поста на ден“, признава пред Радио Свободна Европа Сергей К., който е трол от Санкт Петербург,  работил за местния клон на агенция ФАН - едно от подразделенията на руската „фабрика за тролове“. Тя е финансирана от Евгений Пригожин - бизнесмен, близък до Путин, който е собственик на компания за кетъринг. Сергей К. е подписал и декларация за неразгласяване на това, което се случва в офисите на „агенцията“, но няколко души вече са нарушавали този поет от тях ангажимент. Един от тях е журналистката Людмила Савчук, която завежда дело срещу компанията и успява да го спечели.

 

„Кремълските ботове“ получават ежедневно задания и пишат отчети за изпълнението им. Един от отделите на фабриката, например, е специализиран в създаването на мемета, в които лицата на журналистите или на опозиционните политици се монтират върху кадри от порнофилми.

 

„Има много отдели, във всяко помещение седят по около 15 души. Един отдел се занимава с YouTube, друг - с [руската социална мрежа] „ВКонтакте“, трети - с фейсбук и т.н. Всеки отдел си има ръководител. Нашият отдел научаваше от работния чат в Телеграм кои са терените, в които си струва да работим: RT, РЕН-ТВ, „Известия“, както и опозиционните „Новая газета“, „Радио Свобода“ и т.н. На тези терени работихме от различни акаунти. За създаването на тези акаунти съществува огромен куп от SIM-карти, която се допълва“, уточнява бившият служител на „държавната пропаганда“.

 

Около 1000 души работят във „фабриката“, а за да бъде нает Сергей К. преминава тест, в който трябва да импровизира коментари по определени информационни поводи.

 

„Достатъчно беше да имам средно образование и да съм грамотен. Чертаят ти посоката, а ти си само изпълнител, като оператор си“, коментира бившият трол. Той признава, че  заплатата е от 450 до 550 евро за 120 коментара на ден.

 

„В началото даже беше забавно. Колективът се шегуваше със същия този Путин и всички разбираха абсурдността на това, с което се занимават. Но работата носи пари. То и лекарите, които работят с трупове, постепенно започват да се шегуват. След известно време спрях да чувствам напрежение, но после взе да ме гризе съвестта. Връщах се сдухан от работа. Човек, който не е виждал как работи това, трудно може да си представи, че възрастни хора седят и се занимават с такива тъпотии“, завършва Сергей К.

 

 

Станете почитател на Класа