Байдън със 17 радикални промени още днес

Байдън със 17 радикални промени още днес
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    20.01.2021
  • Share:

Избраният президент на САЩ Джоузеф Байдън, който ще поеме държавния пост днес, възнамерява още в първия ден да подпише редица укази, между които отмяна на решението за оттегляне на САЩ от Световната здравна организация (СЗО), както и връщане към Парижкото споразумение за климата. Това беше съобщено на уебсайта на преходния екип на демократа, цитирано от ТАСС.

 

"Избраният президент ще предприеме действия - не само за смекчаване на сериозните щети от администрацията на отиващия си американски президент Доналд Тръмп, но и за придвижване на страната ни напред", се казва в изявлението.

 

Президентът ще подпише указите почти веднага след полагането на клетва в Капитолия.

Байдън ще издаде 17 заповеди за старт на новата администрация, съобщи от своя страна АФП.

 

Той ще прекрати "забраната за пътуване на мюсюлмани" на Тръмп още в първия ден, както и ще спре строителството на стената, започнато от отиващия си президент. Стената се изгражда на границата между САЩ и Мексико, за да спре нелегалната имиграция.

 

Новият президент ще определи и нови пътища за имиграцията, околната среда, борбата с Covid-19 и икономиката.

Той също така ще предприеме мерки по отношение на федералните имоти, за да спре разпространението на Covid-19, ще възстанови защитите на ценни природни резервати, премахнати от Тръмп и ще предприеме замразяване на изгонванията от жилища и защита на милиони с ипотеки в пандемията от коронавируса.

 

Байдън също така планира да внесе законопроект в Конгреса за преработване на имиграционната политика и да даде на милиони мигранти без документи, живеещи в страната, път към гражданство, което администрацията на Тръмп премахна.

 

Много от действията ще върнат правителствените политики там, където са били на 19 януари 2017 г. - последният ден от администрацията на Барак Обама-Джо Байдън, преди Тръмп да заеме длъжност и да вземе на мушка много от техните инициативи.

 

Джеф Зинц, главният в екипа на новия президент за борба с пандемията, каза, че Байдън ще се заеме със създаването на офис за реакция на Covid-19 в Белия дом.

 

100-дневно предизвикателство ще бъде предприето с президентска заповед за носене на маски във всички федерални имоти и дейности, определяща стандарт за частни компании, отделни щати и общности да следват примера им.

В сряда "започва нов ден, нов, различен подход за управление на реакцията на страната на кризата с Covid-19", каза Зинц.

 

Това включва и поправянето на решението на Тръмп да напусне Световната здравна организация. За да потвърди решението на Байдън, Зинц каза, че водещият американски експерт по коронавируса Антъни Фаучи ще ръководи делегация, която ще участва в заседанието на Изпълнителния съвет на СЗО в четвъртък.

"Оттеглянето на Америка от международната арена възпрепятства напредъка в глобалния отговор и ни направи по-уязвими към бъдещи пандемии", каза той.

 

Джина Макарти, главен съветник по въпросите на климата, заяви, че връщането към Парижкото споразумение от 2016 г. е от съществено значение за превръщането на борбата с климатичните промени в основен принцип на административната политика на Байдън.

 

Новият президент ще отмени решенията на Тръмп за облекчаване на стандартите за емисии и ефективност и ще отмени разрешителното за газопровода Keystone XL, голям проект, който би внасял канадски петрол с относително високо замърсяване в Съединените щати.

 

"Новите наредби за климата ще поставят САЩ в правилната посока, от която се нуждаем, за да възстановим американското лидерство, помагайки да позиционираме нацията си като световен лидер в чистата енергия и работни места", каза Макарти.

 

Други действия на новия президент ще изискват проактивно усилие за равенство в рамките на цялото правителство по отношение на малцинствените групи при наемане, договаряне и обслужване.

 

"Избраният президент обеща да изкорени системния расизъм от нашите институции", каза Сюзън Райс, неговият директор на Съвета по вътрешна политика.

Станете почитател на Класа