Le Figaro: Богатите страни не бързат да предоставят ваксини на бедните, въпреки призивите на СЗО

Le Figaro: Богатите страни не бързат да предоставят ваксини на бедните, въпреки призивите на СЗО
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    18.01.2021
  • Share:

Служителите на СЗО призовават по-богатите държави да споделят ваксини с бедните чрез системата Covax, но въпреки това в момента почти всички страни, в които е започнала ваксинацията, са от богатите. Според Le Figaro, експертите считат, че около една пета от световното население ще чака своята ваксина до 2022 година.

 

Шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебреус призова богатите държави още през декември да не тласкат надолу по-бедните държави в надпреварата за ваксината Covid-19. И продължава да критикува „ваксиналния национализъм“, който се е разпространил по света, пише Le Figaro.

 

В същото време СЗО призовава за разпространение на ваксини въз основа на механизма Covax, т.е. закупуване на ваксината централно. Експертите обаче наричат тази система утопия, предвид мащаба на кризата, ограниченото производство, натиска от общественото мнение и колосалните финансови залози. Предварително беше ясно, че богатите страни могат да купят предварително ваксини, дори когато нейната ефективност все още не е доказана, а управляващите програмата Covax не могат да рискуват така.

 

От 42 държави, които са стартирали програми за ваксинация, 36 са богати, а останалите 6 са умерено богати. Както заключават авторите на статията, се оказва, че има огромна разлика между призивите на организациите и реалното състояние на нещата. Повечето богати държави обаче влагат пари в Covax, както и споделят безплатно от ваксините си.

Целта до момента е да се разпределят 2 милиарда дози от ваксината в 92-те най-бедни страни на всички континенти, за да се ваксинират 20% от населението им до края на тази година. СЗО очаква да предостави на участващите страни първия транш през първото тримесечие на годината, така че те да могат сега да ваксинират 3% от населението си. Структурите на УНИЦЕФ се ангажират с доставката на ваксините до местоназначението им.

 

СЗО гарантира, че ваксините ще се разпространяват на основата на равенство на всички членове на програмата. Експертите обаче се оплакват от липсата на прозрачност по този въпрос. Плюс това програмата включва както откровено бедни страни, така и такива, които притежават ваксини, но в недостатъчни количества - като Япония. Не е ясно дали този фактор ще бъде взет под внимание.

 

Обаче факторът за наличието на възможности за придвижване и използване на ваксината, така че тя да не бъде развалена, непременно ще се преценява. В момента само десетина държави са изпълнили съответните изисквания.

 

В същото време в някои страни вече се е развила критична ситуация. Например, в Украйна се наложи да затворят училищата, но ваксината ще пристигне там в края на март или дори в началото на април. Някои държави в подобно положение започнаха да сключват, паралелно с участието в Covax, преки договори със страни доставчици. Например Боливия се съгласи да получи 5,2 милиона дози руска ваксина. Други страни се съгласяват да участват изпитания на ваксини, като Бразилия. Някои сключват договори за производството им на тяхната територия.

 

Експертите се опасяват, че в случай на такива двустранни споразумения доставчикът не проверява желанието и възможностите на клиента да се разпорежда правилно с ваксината. Освен това те говорят за проблема с обезщетенията при странични ефекти, застраховката в случай на загуба или кражба на ваксината.

 

По принцип няма контрол върху хода на кампанията за идентифицирането на страничните ефекти, както и за това ваксината да получават най-слабо защитените сегменти от населението, при това да им се напомня да приемат втората доза от ваксината.

 

Всички тези аспекти просто са взети предвид в програмата Covax, пише авторът на статията. В същото време след такава мащабна ваксинационна кампания най-бедните страни ще имат неоспорим опит в борбата и предотвратяването на епидемии. В същото време, според експерти, една пета от световното население ще получи ваксина срещу Covid-19 не по-рано от 2022 г., пише Le Figaro.

 

 

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа