Руската ваксина е най-добрата в света

Руската ваксина е най-добрата в света
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    18.01.2021
  • Share:

Владимир Путин възложи на правителството да организира мащабна ваксинация на населението. В тази връзка той за пореден път подчерта, че руската ваксина в момента е „най-добрата в света“ и това не са празни думи.

 

Donya-e Eqtesad (Иран): Руската ваксина е най-добрата в света


Руският президент Владимир Путин нареди от началото на следващата седмица да започне масова ваксинация на руски граждани срещу разпространението на инфекцията на covid-19, като същевременно заяви, че руските ваксини са доказали своята висока ефективност, надеждност и високо ниво на защита в сравнение с другите ваксини и препарати.
Руският президент поиска от кабинета на министрите да подготви съответната програма за мащабна ваксинация, която трябва да засегне по-голямата част от руските граждани.

 

В същото време Путин отбеляза предимствата на руските ваксини в сравнение с ваксините, произведени в други страни:

 

„Нашата ваксина не изисква никакви екстремни транспортни условия, не е необходимо да се съхранява при минус 50 или 70 градуса, тук всичко е много по-просто и по-ефективно“.

 

Следователно руският лидер е абсолютно убеден, че задачата за масово ваксиниране на такава голяма държава като Русия е изпълнимо и осъществимо в най-кратки срокове.

 

Президентът на Русия специално акцентира, че ефективността на руската ваксина вече се е доказала на практика и следователно думите му, че тя в момента е „най-добрата в света“, в никакъв случай не са напразни, но имат всички необходими потвърждения на практика.

 

Тази теза се потвърждава и от факта, че редица други страни, не само в Азия и Латинска Америка, но и в Европа, вече се заинтересуваха от руската ваксина и изразиха готовност да си сътрудничат при нейното производство. Според Путин другите препарати от този тип все още нямат това ниво на безопасност и тази степен на имунитет.

 

Също така по време на заседанието на кабинета на министрите на Руската федерация вицепремиерът Татяна Голикова във връзка с указанията на президента на Русия отбеляза, че държавата и медицинските институции в страната са готови да започнат ваксинацията на по-голямата част от населението на Русия през януари-февруари.

 

Според Голикова в момента в цялата страна са разположени 1333 центъра за ваксинация срещу covid-19, а само тази седмица в руските региони са получени около 600 хиляди дози ваксина. Вицепремиерът също така отбеляза някои благоприятни фактори, които вече са налице в първите дни на 2021 г.: намаляване на ежедневното разпространение на инфекцията covid-19 от 19,9% на 15,6% на 100 хиляди души. Това според Голикова е «стабилизиращ фактор» в епидемиологичната ситуация.

 

Руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко, за да изпълни президентските инструкции, разпореди всички руски региони да разположат необходимия брой центрове за ваксинация, така че тя да достигне до възможно най-много граждани на страната и, което е особено важно в Русия, да се положат усилия, за да е възможно колкото се може повече хора да имат достъп до тези центрове и медицински заведения.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа