В Европа обявиха способността на „Спутник V” да спре пандемията

В Европа обявиха способността на „Спутник V” да спре пандемията
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    17.01.2021
  • Share:

Русия създаде ваксината „Спутник V" и демонстрира уменията си самостоятелно да разработи ваксината, способна да потисне пандемията на коронавируса, пише испанско издание на френски вестник Monde diplomatique.

 

Авторът на статията Федерико Куско смята, че западът реагира скептично и безразлично на появата на тази ваксина поради недоверие към руската научна традиция.

 

Журналистът подчерта, че създаването на ваксината „Спутник V" е резултат от цяла верига на научни разработки в Русия. Според него обаче, някои западните „разказвачи на истории" отричат руските постижения от години и сега са изненадани от нейният резултат.

 

„За разлика от държави като САЩ и Европейския съюз, където фармацевтичните лаборатории налагат лекарствата си на астрономически цени, Русия не гони пари", изрази мнението си авторът на статията.

 

Куско добави, че „Спутник V" сега се разпространява по целия свят и може би след 50 години никой няма да си спомни за подозренията си към руската ваксина.

 

***През август Министерството на здравеопазването на Русия регистрира първата в света ваксина за профилактика на COVID-19, разработена от изследователския център по електрохимия „Гамалеи" (НИЦЭМ им. Н. Ф. Гамалеи) наречен е „Спутник V" . Ваксината е създадена върху проучената и тествана платформа на човешки аденовирусни вектори, чиито важни предимства са безопасността, ефикасността и липсата на дългосрочни негативни последици.

Станете почитател на Класа