Израел оцени вероятността от война между САЩ и Иран

Израел оцени вероятността от война между САЩ и Иран
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    17.01.2021
  • Share:

Израел оцени вероятността американският президент Доналд Тръмп, докато е все още на власт, да започне война с Иран.

Както заяви Канал 12 на израелската телевизия, Израел вярва, че Белият дом няма да започне военни действия през оставащите дни от управлението на Тръмп. В същото време американски служители от името на новоизбрания президент на страната Джо Байдън вече казаха на Израел, че екипът на Байдън "е започнал да търси възможност да се върне към ядрената сделка" с Иран.

Каналът обясни, че самият Израел "очаква да постигне подобрение в ядрената сделка". Израел иска споразумението с Иран "да включва ограничения за подкрепа на терористични дейности и (иранската) програма за балистични ракети", съобщава РИА Новости .

През 2015 г. Иран, постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия подписаха общ цялостен план за действие по иранската ядрена програма. Сделката ограничи ядреното развитие на Техеран в замяна на отмяна на санкциите. През 2018 г. САЩ обявиха оттеглянето си от JCPOA и наложиха санкции срещу Иран. В отговор Иран също се отказа от задълженията си и  започна  процеса на обогатяване на уран до ниво на оръжие. Байдън потвърди готовността на САЩ да се върнат към ядрената сделка.

 

Превод: ПИ

Станете почитател на Класа