Харчете повече и след това още малко!

Харчете повече и след това още малко!
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    16.01.2021
  • Share:

Политическите лидери трябва да приемат, че се налагат повече разходи за възстановяване на блокираните им икономики, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на участието си в руския икономически форум на името на Егор Гайдар. 

 

„Много необичайно е за МВФ, но от март нататък ще изляза и ще заявя: „Моля, харчете“. Харчете колкото можете и след това похарчете още малко“, казва Георгиева, цитирана от Ройтерс.

 

"Продължавам да съм защитник на фискални политики, защитаващи икономиките от колапс във времена, когато се опитваме да преструктурираме едновременно производството и потреблението", допълни тя пред руския международен икономически форум.

 

Управляващият директор не даде конкретни икономически прогнози, но ясно изрази желанието си правителствата да увеличат разходите си и поясни, че синхронизираният подход в международен план е най-подходящ за растежа.

През 2020 г. МВФ оказа подкрепа на 83 държави, каза тя.

 

Георгиева похвали руската централна банка за монетарната ѝ политика, както и финансовото министерство за фискалните стимули, което според нея е такъв пример за синхронизиран подход.

 

Според нея е нужно още международно сътрудничество - подобно на това за бързото създаване на ваксина срещу COVID-19 - и в сфери като цифровия растеж и зеления растеж.

 

„В МВФ изчислихме, че координираните фискални стимули на Г-20 в зелена инфраструктура - ако бъдат координирани правилно - могат да донесат две трети по-голям ръст, отколкото ако всяка страна действа без да се съобразява с останалите“, даде пример Георгиева.

 

 Бойчо Попов

Станете почитател на Класа