Иран заплаши с отмъщение заради убийството на водещ ядрен физик

Иран заплаши с отмъщение заради убийството на водещ ядрен физик
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    28.11.2020
  • Share:

Мохсен Фахризаде е попаднал в засада с експлозиви и картечен огън в град Абсар, на 70 км източно от Техеран. Усилията да го реанимират в болница са се оказали неуспешни. Ранен е и неговият бодигард и членове на семейството му.

Иран заплаши с отмъщение, след като архитектът на неговата ядрена програма беше убит на магистрала близо до Техеран - голяма ескалация на напрежението, което рискува да постави Близкия изток на прага на нова война, пише британският вестник The Guardian

Мохсен Фахризаде е попаднал в засада с експлозиви и картечен огън в град Абсар, на 70 км източно от Техеран. Усилията да го реанимират в болница са се оказали неуспешни. Ранен е и неговият бодигард и членове на семейството му.

Засега никой не е поел отговорност, но иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че Израел вероятно е виновен, а съветник на върховния лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, обеща да отмъсти. „Ще ударим като гръм по убийците на този мъченик и ще ги накараме да съжаляват за действията си“, написа в „Туитър“ Хосейн Дехан.

Убийството в Иран е прието толкова тежко, колкото и убийството от американските сили на командира на Ислямската революционна гвардия Касем Солеймани през януари.

Израел ще бъде изправен пред обвинения, че използва последните седмици на администрацията на Тръмп, за да се опита да провокира Иран с надеждата да затвори всеки шанс за помирение между Техеран и идващата американска администрация, водена от Джо Байдън.

Амос Ядлин, бивш ръководител на разузннаването на израелските сили за отбрана, заяви: „С изтичането на времето на Тръмп, подобен ход може да доведе Иран до насилствен отговор, който ще предостави предлог за нападение под ръководството на САЩ върху иранските ядрени съоръжения."

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф незабавно призова европейските лидери да се дистанцират от това, което той смята за действия на Израел. „Терористите убиха днес виден ирански учен“, пише той в „Туитър“.

„Това малодушие - със сериозни индикации за израелска роля - показва отчаяното военолюбие на извършителите. Иран призовава международната общност - и особено ЕС - да прекратят своите срамни двойни стандарти и да осъдят този акт на държавен терор. "

Други висши ирански политици заявиха, че инцидентът показва, че само наивни иранци вярват, че на САЩ и Израел някога може да се има доверие в преговорите.

Фахризаде беше описван от западните и израелските разузнавателни служби от години като лидер на секретната програма за атомни бомби, спряна през 2003 г. Той беше централна фигура в презентацията на израелския премиер Бенаджмин Нетаняху през 2018 г., когато той обвини Иран, че продължава да разработва ядрени оръжия. „Запомнете това име, Фахризаде“, каза Нетаняху по време на презентацията.

По това време той обвини Иран, че крие и разширява ноу-хауто си за ядрени оръжия, заявявайки, че израелското разузнаване е получило половин тон материали с ядрени архиви от страната. Иран винаги е отричал, че има интерес към разработването на ядрени оръжия, заявявайки, че изследванията му са с мирна цел.

Помолен за коментар на нападението, говорител на израелската армия каза: „Ние не коментираме съобщения в чуждестранните медии.“

От кабинета на Нетаняху заявиха, че няма да коментират „тези доклади“. Тръмп само сподели поредица от истории на иврит и английски за убийството.

Ученият Мохсен Фахризаде, водеща фигура в ядрената програма на Иран, заемаше поста началник на отдела за изследвания и иновации в иранското министерство на отбраната, но в чужбина е смятан за водеща фигура в ядрената програма на Иран.


Кой е Мохсен Фахризаде?

Западни служители и експерти предполагат, че убитият учен е имал водеща роля за разработване на материали за ядрена бойна глава зад прикритието на програма за обогатяване на уран, официално обявена за граждански цели. Иран отрича някога да се е стремил да разработва ядрено оръжие.

В доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) през 2011 г. Фахризаде беше посочен като основна фигура в предполагаемата иранска дейност за разработване на технологии и умения, необходими за атомни бомби.

Фахризаде, за когото се предполагаше, че е висш офицер в Корпуса на гвардейците на ислямската революция, беше единственият иранец, споменат в доклада.

МААЕ отдавна искаше да се срещне с учения по проточило се разследване за това дали Иран е извършвал неправомерни изследвания за ядрени оръжия.

Без да показва признаци, че е склонен да изпълни искането, Иран призна за съществуването на Фахризаде преди няколко години, но заяви, че той е армейски офицер, който няма участие в ядрената програма.

Ученият беше споменат и в резолюция на ООН за Иран през 2007 г. като човек, участващ в ядрени дейности или програми за балистични ракети.

По информация на изгнаническата опозиционна организация Национален съвет на съпротивата на Иран Фахризаде е роден през 1958 г. в град Кум. Има докторат по ядрено инженерство и преподава в университета "Имам Хусейн".

 

 

Станете почитател на Класа