Европа да затваря зимните и летните курорти, и да се приключва!

Европа да затваря зимните и летните курорти, и да се приключва!
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    27.11.2020
  • Share:

Световните медии днес гръмнаха с новината, че германският канцлер Ангела Меркел иска затварянето на ски курортите в Европа заради пандемията от коронавирус. Бизнесът в Австрия, Италия, Франция, Словения вече е на нож и иска огромни компенсации ако се предприеме подобна мярка. На Швейцария не и дреме, защото не е член на ЕС. Всъщност Германия не може да се справи с овладяването на пандемията, както стори това по време на първата вълна. Страната удължи строгите мерки с още 3 седмици.

 

 

Най-големите притеснения на властите са, че германците традиционно са най-пътуващата нация в света и се опасяват, че ще тръгнат от декември на почивки в зимните курорти в страната и чужбина. Затварянето на местните комплекси не е проблем, защото е въпрос на вътрешна политика, мерки и компенсации. Но най-влиятелната страна в ЕС да поиска затварянето на всички курорти в общността, за да ограничи жителите си да не пътуват, вече е лудост. Направо да ни затварят и за следващото лято, и да се приключва с туризма в Европа!  

Германците традиционно пътуват за ски почивки в съседните страни – Австрия, Швейцария, Франция и Италия. В България не са фактор и не присъстват в големите курорти Банско, Боровец и Пампорово. Пристигат само индивидуални туристи. България разчита на британските туристи и на гостите от съседните балкански страни като Гърция, Румъния, Сърбия, Северна Македония и Турция. Разбира се и на българите. Но какво означава затварянето на големите зимни курорти и малките градове, и селца, които се издържат от туризма? Директно смърт и глад за местните хора. Държавата само говори за едни милиони-милиарди, но никой не ги вижда и те все не потичат или не идват. Бизнесът от морето още чака пари. За туроператорите и екскурзоводите да не говорим! 

Зимният туризъм е формирал над 1 млрд. лв. приходи през сезон 2018/2019 г. и е реализирал ръст от 4.6% спрямо предходния сезон, показват данните на Министерството на туризма. Чуждите туристи са над 1.631 милиона. Заетите българи в зимния туризъм са над 100 000. Но в допълнение от него зависят още доста сектори и заететия персонал към тях. Това са хранително-вкусовата промишленост, земеделието, транспортът, енергетиката, леката промишленост и др. Така, че затварянето на ски курортите само в България може да струва над 1-2 млрд. лв. 

България е планинска страна, с най-високата планина на Балканите. Туризмът е важен сектор и освен това е относително популярна като туристическа дестинация. От трийсет години страната ни се радва на демокрация и капитализъм. Милиарди се изсипаха в хотели и курорти, приходите от туризъм нарастваха, броят на туристите се покачваше. Да, презастрояване има, но с времето и с оглед търсенето, вероятно ще има бутане на неработещи и фалирали хотели. 

България не може да се мери с Швейцария, Австрия, Франция или Италия. Не разполагаме с Алпите. Но разполагаме с достатъчно планини. Разполагаме с достатъчно природен потенциал, за да имаме малки курорти и местното население да остане да живее и да се препитава по селата и градчетата. От това ще спечели България! 

 

 

Мирослав Иванов, е главен редактор на TravelNews 

Станете почитател на Класа