Кой ще поведе света в...

Кой ще поведе света в...
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    27.11.2020
  • Share:

Джо Байдън обеща, че първият му ход като президент на САЩ ще бъде да се присъедини отново към Парижкото споразумение за измененията на климата, пише онлайн изданието Politico.eu в свой анализ.

Не Париж обаче вече е мястото на действие. По-скоро става въпрос за това кой ще определи правилата за декарбонизирането на света до средата на века.

Съгласно споразумението от Париж от 2015 г. страните се задължават да ограничат глобалното затопляне до доста под 2 градуса по Целзий чрез определяне на доброволни цели. Засилва се натискът над държавите да повишат тези цели преди срещата на върха по климата COP26 в Глазгоу следващата година. Това е очевидно, тъй като лидерите бързат да обявят целта си за нетни нулеви емисии на парникови газове до 2050 г. Тази цел е определена от Зелената сделка на ЕС, Великобритания, Япония и Южна Корея и Байдън също иска да я възприеме за САЩ. Китай си поставя срок 2060 г. за изпълнението ù.

Все повече световни икономики правят такива обещания. Сега предизвикателството преминава отвъд определянето на целта и всъщност е свързано със създаването на свят без емисии.

Това е „преминаване от дипломация за климата към дипломация за зелена сделка“, казва Лорънс Тубиана, ръководител на Европейската климатична фондация и един от съставителите на Парижката сделка.

Програмите за зелената сделка, насочени към изтласкване на вредните емисии от всяка част на икономиката, трябва да бъдат широко копирани, за да отговорят на глобалните климатични цели. ЕС вече започна, но „това трябва да се случи в САЩ, това трябва да се случи в Китай, това трябва да се случи в Индия и Париж може да даде някакъв тласък, но Парижкото споразумение не може да принуди страните да го направят“, допълва Тод Стърн, американски пратеник за климата по време на администрацията на Обама, който не е част от кампанията на Байдън и преходната администрация.

Регулаторно съперничество

Избирането на Байдън и неотдавнашното обявление на Китай за нетни нулеви емисии създадоха тристранна надпревара с Европа за определяне на условията на следвъглеродната икономика в световните стандарти за търговията, финансите, енергетиката, селското стопанство, отпадъците.

ЕС, като най-големият единен пазар в света, ще се опита да диктува „новите пазарни правила" и „как инвестираме в бъдещето", казва Тубиана. Предизвикателството за ЕС ще е да се движи достатъчно бързо, за да води и лидерството му да е непреодолимо, допълва Дженифър Толман, политически съветник в екологичния мозъчен тръст E3G.

Този начин на мислене отеква в коридорите на изпълнителната власт на блока. „Светът се движи все по-често в същата посока ... Трябва да предложим работещия модел на декарбонизирана, конкурентна икономика и проспериращо общество“, коментира Мауро Петричоне, който ръководи климатичния отдел на ЕК. По думите му трябва да изградим съюзи и партньорства.

 

Победата на Байдън улеснява това. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи борбата срещу изменението на климата като основен приоритет за ново партньорство с ръководената от Байдън американска администрация. В разговори с европейските лидери преди седмица Байдън също намекна нещо такова.

Смяната на правителството във Вашингтон отваря възможността за по-широко трансатлантическо сътрудничество в областта на климата, което при Доналд Тръмп би било невъзможно. Пример за това са въглеродните данъци - механизъм, разработен от ЕС, за да защити своите индустрии от компании в страни с по-слаби екологични правила. Това рискуваше разразяването на търговска война с Тръмп – нещо, което с Байдън не може да се случи, тъй като икономическият му план подкрепя подобна мярка.

Едно такова сътрудничество ЕС-САЩ ще изпрати мощно послание към Пекин. „Ще бъде изключително важно за ЕС и САЩ да се синхронизират“, казва Стърн.

Законодателите в ЕС вече се стремят да сключат „трансатлантическа зелена сделка“ с общи стандарти и нива на инвестиции, заяви френският евродепутат Паскал Канфин. „Платформата на Байдън е много близка до европейската зелена сделка, което би позволило ползотворно сътрудничество“, допълва той.

Способността на Байдън да прокара еквивалентна вътрешна програма ще зависи обаче отчасти от това дали демократите могат да спечелят контрола върху Сената на балотажите през януари.

Регулаторната конкуренция и сътрудничество вече напредват във финансовия сектор. ЕС разработва определения за това какво представляват устойчивите инвестиции. Китай прави същото и двете страни обещаха да работят заедно за разработване на общ глобален език.

В САЩ Wall Street е подготвен за искания за разкриване и регулиране на климатичния риск от входящата администрация на Байдън. В знак на това колко бързо може да се движат нещата след изборите Федералният резерв заяви, че изменението на климата е заплаха за финансовата стабилност.

Съществува и „споделена загриженост“ в подпомагането на регионите и индустриите, пострадали от декарбонизацията. В басейните за производство на въглища в Полша и САЩ например климатичните политики ще се усетят най-тежко. ЕС обещава финансиране за засегнатите региони с програмите си за справедлив преход.

Изборът на Тръмп през 2016 г. бяха отчасти обусловени от неговите (неуспешни) обещания да спаси американската въглищна индустрия. Победата на Байдън ще ускори прехода от въглища към възобновяеми източници.

Нови хоризонти

Тъй като борбата за господство над чистата икономика се разпространява, развиващите се страни са следващата граница. Подкрепата за внедряването на зелени стандарти в по-бедните страни е друга възможност за ЕС да изнася своите ценности и потенциално да осребрява нови пазари, казва Симоне Таляпиетра от базирания в Брюксел мозъчен тръст Bruegel.

Китай вече доминира на много ключови пазари за чисти технологии, от батерии до електрически превозни средства. Китайската програма за чуждестранни инвестиции „Пояс и път“ обаче буквално заклещва бедните страни в енергийни проекти за изкопаеми горива. ЕС и Байдън заявиха, че искат Пекин да съгласува действията си.

 

Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Станете почитател на Класа