Wall Street се готви за спад на долара през следващата година

Wall Street се готви за спад на долара през следващата година
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    26.11.2020
  • Share:

Анализатори на Wall Street очакват пускането на ваксина за коронавируса да доведе до потъване на долара през следващата година, когато доверието се върне в световната икономика, пише FT.

Големите банки са вече с негативни възгледи за долара за 2021 г. Те занижиха още прогнозите си този месец, след като клиничните изпитвания укрепиха надеждите, че ваксините могат да станат широко достъпни през следващата година и да предизвикат икономически скок, който би насърчил по-рискови залози.

Доларът обикновено се търси по време на стрес, което отразява традиционната му роля на убежище за инвеститори и спестители, както се вижда от изумителното рали в разгара на избухването на коронавируса през март. Сега някои наблюдатели на валутата вярват, че ваксината ще промени всичко.

„Може ли доларът да спадне с 20 процента само през следващата година? Мислим, че да“, коментира анализаторът от Citi Калвин Це в изследователска бележка.

Това би било голям ход във валутно изражение. Според консенсусните прогнози, събрани от Bloomberg, инвеститорите очакват доларовият индекс да се понижи с около 3% от сегашното си ниво до края на следващата година. Средната прогноза е еврото да достигне ниво от 1,21 долара през този период от около 1,18 долара сега.

Спад от 20 процента на долара на база претеглена търговия би бил най-големият от 2001 г. Тогава доларът претърпя понижение от 33% за няколко години, тъй като други валути - особено на развиващи се пазари, поскъпнаха, тъй като инвеститорите търсеха държави с по-високи лихвени проценти и бърз растеж. Движението нагоре на валутите на развиващите се страни продължи до финансовата криза от 2008 г.

Citi очаква Федералният резерв на САЩ да продължи да стимулира икономиката и да е предпазлив по отношение на въпроса за увеличаването на лихвените проценти дори когато глобалното икономическо възстановяване се ускори. Това може да насърчи инвеститорите да намерят пристан за парите си другаде, тъй като нарастващите инфлационни очаквания в САЩ намаляват относителната привлекателност на долара. Така инвеститорите пак се насочват към по-бързо развиващите се страни, които може да затегнат паричната политика по-рано.

Доларовият индекс - мярка за американската валута спрямо шест други валути, вече отбеляза спад тази година, като падна с повече от 4% от началото на 2020 г., след като Фед унищожи някои от предимствата на доходността, които американските активи имаха спрямо своите чуждестранни еквиваленти. Еврото поскъпна с около 6% спрямо долара тази година, а австралийският долар – с 4%.

Тазгодишният спад на доларовия индекс обаче е незначителен в сравнение с ръстовете му от предишни години. Той нарасна с почти 13% през 2014 г. и с 9% през 2015 г. Да купуваш на американските пазари беше почти неизбежно през последното десетилетие на фона на ръста на корпоративните печалби, според анализатори от Goldman Sachs.

Щатският долар би трябвало да поевтинее дори ако американската икономика набере темп поради ролята си на "барометър" на здравето на световната икономика. „Дори ако американската икономика се представя доста добре, смятаме, че доларът може значително да отслабне, тъй като инвеститорите търсят по-висока възвръщаемост извън САЩ и излизат от сигурните убежища, в които са били през целия период на Covid пандемията“, посочва Зак Пандл от Goldman Sachs.

Андрю Шийтс, стратег от Morgan Stanley, очаква норвежката, шведската, новозеландската и австралийската валута също да поскъпнат спрямо щатския долар, след като се появи широкодостъпна ваксина. Еврото и нововъзникващите валути, като бразилския реал, южноафриканския ранд, руската рубла, също имат пространство за ръст. Той прогнозира, че еврото ще достигне ниво от 1,25 долара до края на следващата година

„Намираме се в идеалната среда за рали на рисковите активи, по-слаб долар и по-силни валути, чувствителни към растеж, до края на годината“, казва и Джордж Саравелос, глобален ръководител на валутните изследвания в Deutsche Bank.

Някои стратези обаче са по-предпазливи в светлината на нарастването на случаите на коронавирус в световен мащаб и икономическата вреда от подновените блокади с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. „Ние просто сме настроени за разпродажби при долара в края на годината“, коментира Марк Маккормик, глобален ръководител на валутната стратегия в TD Securities.

Анализаторите от Barclays изразяват опасения, че твърде малък или твърде забавен фискален пакет от американските политици може да отнеме от блясъка от рисковите активи и да увеличи търсенето на убежища. „Пазарите в даден момент трябва да зачитат сегашното време, а не просто да гледат напред“, добавя той.

Пандл от Goldman твърди обаче, че положителните новини около ваксината значително намаляват глада на инвеститорите за безопасност. „Развитието на ваксините е достатъчно положително, така че повечето инвеститори трябва да се позиционират за слабост на долара днес“, заключава той.

 

 

Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Станете почитател на Класа