Бягството на централните банки

Бягството на централните банки
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    24.11.2020
  • Share:

Днес вече няма съмнение, че светът на парите, базиран на щатския долар, еврото и редица други резервни валути, е обречен. Възможността за смъртта му е поставена с решенията на Ямайската парична и финансова конференция от 1976 г. Конференцията отмени златния доларов стандарт, приет през 1944 г., който ограничава възможностите на централните банки да емитират неконтролируемо пари.

През първите следвоенни десетилетия печатната машина на Федералния резерв на САЩ имаше „златна спирачка“: мащабът на емисиите на щатски долари се определяше не само от нуждите на икономиката, но и от размера на златния резерв на САЩ. А способността на много други централни банки да издават пари се определяше от техните резерви под формата на американска валута.

Преди почти 45 години „златната спирачка“ беше премахната от печатната машина на ФР. След това, както Американската централна банка, така и други централни банки, започнаха да увеличават емисията на пари и парично предлагане. Целият растеж отиде на финансовите пазари, които започнаха да растат скокообразно и да се превръщат в балони. Това създаде измамно усещане, че няма излишък от пари. Емисиите на централните банки нарастваха и не се наблюдават инфлационни увеличения на цените на стоковите пазари. На някои места дори имаше риск от дефлация (спадане на цените на стоки и материални активи) и всичко това, защото инфлацията отиде на финансовите пазари под формата на балони на фондовия пазар.

Това обаче бяха цветчетата. Плодът стана неистовото ускоряване на работата на печатниците на Централната банка, започнало по време на финансовата криза от 2007-2009 г., и продължило през следващото десетилетие. На езика на професионалните финансисти тази политика на централната банка се нарича „количествено облекчаване“, но това е евфемизъм. Той прикрива безумната работа на печатниците на Централната банка, напомняща лечението на пациент с нарастващи конски дози лекарства. Такова лечение винаги води до смърт.

Първо, рано или късно ще има бързо обезценяване на тези валути, те ще загубят дори основните свойства на парите. На второ място, те провокират нарастването на гигантски дълг, защото всички пари в съвременния свят имат кредитна или дългова природа; рано или късно гигантската дългова пирамида ще рухне.

Създаването на балони на финансовите пазари, провокирано от печатниците на Централната банка, е едно от проявленията на растежа на тази дългова пирамида. През октомври 2020 г. Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), обяви, че само публичният дълг за всички страни по света тази година за първи път ще надхвърли 100% от световния БВП. Но има и дългът на частния сектор на икономиката и сектора на домакинствата. Същият МВФ в края на миналата година посочи общия дълг в света - 188 трилиона. долара, или 230% от световния БВП. И това са само задължения, създадени чрез издаване на заеми и кредити. А има и задължения за акции. В края на миналата година капитализацията на световния фондов пазар, тоест общата пазарна цена на всички акции, според оценките на “Дойче Банк”, надхвърля 85 трилиона долара, което се равнява на годишния БВП на всички страни по света. Позволете ми да подчертая още веднъж: тези астрономически цифри не са резултат от растежа на реалната икономика, а работата на печатниците на централните банки.

Ето някои статистически данни. Емисията на пари от Централната банка е в пряка зависимост от стойността на активите на Централната банка. Увеличението на активите на Централната банка показва, че предлагането на пари от печатницата на ЦБ се е увеличило с приблизително същата пропорция. Началото на 2007 г. е взето за отправна точка. Няколко месеца след това се появяват признаци на финансова криза и през втората половина на същата година печатниците на Централната банка започват да се ускоряват.

 

1cb

 

 

Таблицата показва най-големите централни банки (по отношение на активите). Втората група централни банки (които не са включени в таблицата) е далеч зад лидерите. Петата централна банка днес е Националната банка на Швейцария - нейните активи в края на септември 2020 г. възлизат на 1,06 трилиона. Следва я Банката на Англия с активи в края на октомври 2020 г., равняващи се на 0,96 трилиона долара.

Както можете да видите от таблицата. 1, от началото на 2007 г. до края на октомври 2020 г. общите активи на четирите централни банки нараснаха 5,3 пъти. Само за 10 месеца на 2020 г. активите на Централната банка на първите четири са нараснали с 50%. Най-високата динамика в тази група е демонстрирана от системата на Федералния резерв на САЩ. Ако през февруари активите на Американската централна банка възлизат на 4,1 трилиона. долара, след това през юни те скочиха до 7,1 трилиона. долара (ръст със 73%); обаче през следващите месеци растежът спря.

Централните банки от втория ешелон също показаха невероятни рекорди. Например, Банката на Канада. През февруари тази година активите имаха доста скромна стойност от 118 милиарда долара, а през май те скочиха до 440 милиарда долара.

Високата динамика на нарастване на активите на водещите централни банки е несравнима с доста скромната динамика на световния БВП (за периода 2007-2019 г. световният БВП е нараснал около един и половина пъти - от 58,2 трилиона на 87,6 трилиона долара, и то не в постоянни, а по текущи цени).

През 2007 г. активите на Японската централна банка представляват 22% от БВП на страната, а вече през 2020 г. тази цифра нараства до 128%. Активите на Федералния резерв на САЩ спрямо БВП на САЩ се увеличиха от 6,5% на 32,9%; от ЕЦБ - от 12,0 до 53,1% от БВП на страните от еврозоната.

И само в Китай виждаме различна картина: БВП на страната нараства по-бързо от активите на НБК; следователно, съотношението на активите на НБК към БВП на страната е намаляло от 54,0% на 34,7%. Тоест ефектът от увеличаването на емисиите на пари от Китайската централна банка създава положителен икономически ефект, БВП на Китай нараства по-бързо от активите на НБК.

Интересно е да се сравнят активите на Централната банка с активите на най-големите търговски банки. В САЩ “ДжейПи Морган Чейс” е най-голямата търговска банка по този показател. Активите ѝ в края на миналата година възлизат на 2,69 трилиона. Банката на Америка имаше цифра от 2,43 трилиона, “Ситибанк” - 1,95 трилиона, “Уелс Фарг” - 1,93 трилиона долара. Като цяло тези четири банки на Уолстрийт имат активи, надвишаващи тези на Федералния резерв на САЩ. Благодарение на заемите от FRS обаче, тези и някои други банкови гиганти успяха да натрупат колосални активи.

Днес дори банките, които имат статут на „близки” до Централната банка, сигнализират на своите клиенти за заплахите от запазване на средствата във валути, емитирани от тези централни банки. Така че през лятото на 2020 г. “Голдман Сакс” препоръча на клиентите да пренасочат инвестициите си от долари към злато. Днес други банки на Уолстрийт също предоставят такива съвети на клиентите. Златото наистина поскъпва. Още в началото на 2020 г. цената му на световния пазар беше малко над 1500 долара за тройунция, а в началото на август надхвърли 2000 долара. Всички експерти казват, че през следващата година цената смело ще надмине границата от 2500 долара (а може би и 3000 долара). Обаче не златото поскъпва. Водещите валути в света се обезценяват.

Изненадващо е, че не само златото (кюлчета и монети; акции в специални борсово търгувани фондове ETF), но и криптовалутите се превръщат в убежище, където притежателите на долари, евро, лири, йени и други "уважавани" валути бягат днес. Котировките им нарастваха бързо до края на 2017 г. Тогава биткойн почти достигна нивото от 20 хиляди долара. Тогава последва оглушителен срив, както на биткойн, така и на други криптовалути. Те започнаха да се забравят, но през есента на 2020 г. криптовалутите изведнъж оживяха. В края на седмицата биткойн за първи път от три години проби нивото от 18 хиляди долара и продължава да расте. Светът започва да бяга от долара, но ръстът в търсенето на биткойн и други криптовалути е ирационален, тъй като те нямат реално обезпечение. Това важи еднакво и за долара, чието предлагане бързо се стреми към нула.

 

 

Валентин Катасонов   Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа