Какъв ще бъде новият фашизъм?

Какъв ще бъде новият фашизъм?
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    31.10.2020
  • Share:

Естетиката на фашизма – само видимата част на чудовището

 

Какъв ще бъде новият фашизъм?

 

 

Някои критици на фашизма се зациклят единствено върху неговата естетика. Те предполагат, че при новия фашизъм тя ще бъде същата или поне подобна.

Но фашизмът е като хамелеон – той променя формата и цвета си при необходимост.

Фашистите през 1930-те години приемат униформата си, защото защото са под влияние на течения, които смятат за полезни (виж плаката от филма на Лени Рифенщал „Триумф на волята“).

Противниците на фашистите, социалдемократите и комунистите, използват подобна естетика и външни форми на изразяване, но тяхната политика е ДИАМЕТРАЛНО противоположна.

Старият фашизъм вече не съществува. Днес той е най-силен в Украйна, където украинците-нацисти днес биват признати за национални герои.

За да се научим да разпознаваме предстоящият фашизъм, трябва да осъзнаем, че неговата естетика ще бъде съвременна, а не със стогодишна давност.

По такъв начин външно новият фашизъм силно ще се различава от предишния.

Или казано с други думи: не гледай униформите, а следното – с кого ще се съюзят (т.е. ако работят съвместно, бъдат финансирани или пр.) съвременните фашисти.

Ако го направят с ЕДРИЯ капитал (т.е. ако е налице неограничена диктатура на финансовия капитал), ако тръгнат НЕ към класова борба, а към класово сътрудичество, ако започнат да валят предложения, например, за забрана на комунистическите, социалистическите, социалдемократическите или прочие партии… – то това е новият фашизъм.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа