„Противникът няма шансове“

„Противникът няма шансове“
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    29.10.2020
  • Share:

Руската система за противовъздушна отбрана С-300В4 е подобрена по такъв начин, че сега е в състояние да сваля хиперзвукови ракети, твърдят източници от военното ведомство. Тази възможност е осигурена от нови боеприпаси, специално изработени за системата за ПВО. В същото време днес само Русия има хиперзвуково оръжие: в Китай и САЩ те са на етап разработка.

 

„Противникът няма шансове“: Русия може да поразява хиперзвукови ракети

 

 

Изпитанията на зенитно-ракетната система С-300В4 се ​​проведоха на няколко етапа, включително в рамките на ученията «Кавказ-2020», и потвърдиха способността на комплекса да сваля не само съвременни цели, но дори и такива, по които все още се работи в чужбина. съобщава вестник «Известия», позовавайки се на източници от военното ведомство на Русия. Както се допълва в публикацията, става дума за оперативно-тактическо, но преди всичко за хиперзвуково оръжие.

Според изданието системата за ПВО има такава възможност благодарение на нов, специално изработен за нея боеприпас: обхватът на унищожаването на целта му е до 400 км.

Както обяснява пред изданието генерал-лейтенант Айтех Бижев, бивш заместник-началник на ВВС по въпросите за Обединената система на ПВО на ОНД, изпитаните боеприпаси от новото поколение ще могат да осигурят на страната надеждна защита срещу съвременните и перспективни видове оръжия в продължение на много години.

Бижев твърди, че „вероятният противник няма никакви шансове“.

Системите за противовъздушна отбрана С-300В4 са въведени в експлоатация в руските войски през 2014 г. Подобрената система, която е напълно цифрова, може едновременно да проследява 24 аеродинамични цели, включително стелт обекти, 16 балистични ракети. Както есе подчертава в материала, комплексът продължава да има голям потенциал за по-нататъшна модернизация.

По-рано руското министерство на отбраната обърна внимание на факта, че най-новият ракетен комплекс за противовъздушна отбрана С-300В4 има хиперзвукова скорост и това дава възможност за гарантирано унищожаване на различни цели, по-специално крилати и оперативно-тактически ракети.

„Системите за ПВО от този тип поразяват всички съвременни и перспективни средства за въздушно-космическа атака на противника в обсег до 400 км“, цитира изданието ведомството.

Две седмици по-рано „Известия“, позовавайки се на източник от военното ведомство, написа, че министерството е решило да модифицира зенитно-ракетните системи С-400 Триумф и С-300 Фаворит. След тяхната модернизация пусковите установки ще могат да поразяват едновременно както с ракети със свръхдалечен обсег, така и боеприпаси с малък обсег. Беше отбелязано, че изборът на ракети ще се извършва според тактическата обстановка. Такава система, както пишат в материала, е необходима, за да не се хабият скъпи боеприпаси за по-малко значими цели.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа