Царството на въглеводородите

Царството на въглеводородите
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    24.09.2020
  • Share:

В региона на Близкия изток, известен с петролните си находища, танкери и газопроводи, темата за зелените облигации остава на заден план.

Но когато саудитското енергийно дружество Saudi Electricity Co. и Катарската национална банка този месец продадоха облигации, предназначени да финансират проекти, включително изграждането на екологосъобразни сгради, интелигентни измервателни уреди и инфраструктура за разпределение на възобновяема енергия, инвеститорите насочиха фокуса си натам, пише Bloomberg. 

В Персийския залив спадът на цените на петрола, подхранван от пандемията от коронавирус, послужи като напомняне защо нациите в региона трябва да диверсифицират икономиките си далеч от износа на енергия. Въпреки че не всички са убедени, че облигациите, отговарящи на екологичните, социалните и управленските критерии (ESG) са нещо повече от обикновен ПР, глобалният тренд показва, че тук тепърва ще започнат да навлизат зелените облигации.

„Зелените“ сукук (ислямски облигации – бел. ред.) от 1,3 млрд. долара на Saudi Electricity представляват първата подобна сделка в рамките на най-големия износител на петрол, Саудитска Арабия, където потреблението на енергия на глава от населението е тройно по-голямо от средното за Европа. Заедно с продажбата на облигации от Катарската национална банка за 600 млн. долара, също първа за страната, сделките увеличават размера на предлаганите зелени облигации в Близкия изток до почти 2,5 млрд. долара за тази година, което е почти петкратно увеличение спрямо 2017 г., когато регионът издаде първия си зелен дълг .

Египет също се намира в напреднал етап на емитиране на 500 млн. долара зелени облигации.

 

 

„Като се имат предвид техните високи емисии на въглероден диоксид на глава от населението, икономиките в Персийския залив представляват добри цели за такива схеми“, коментира Томас льо Гуй, базирани в Дубай анализатор на Moody’s Investors Service. „Зелените инициативи също са добър начин за страните от Персийския залив да балансират своите щедри системи за социално подпомагане с намаляващите приходи от износа на петрол“, добавя той.

Рейтинговата агенция Fitch Ratings изчислява, че саудитският бюджетен дефицит ще нарасне до 15% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през 2020 г., което би представлявало едно от най-високите нива на дълг в Близкия изток. В същото време приходите на правителството са спаднали с почти 50% на годишна база през второто тримесечие.

Халид Рашид, ръководител на отдела в Deutsche Bank за пазарите на дългов капитал в региона, очаква инерционният импулс да остане силен и тази година, предвид нарастващото търсене от страна на глобалните и местни инвеститори.

Но не всеки приема такива сделки.

„Това е просто етикет“, смята Пол Макнамара, мениджър в лондонската GAM Investments, която не е купувала зелени облигации от саудитските или катарските компании. „Има много страни, които правят неща, които не са полезни за околната среда, но Саудитска Арабия е може би най-лошата от всички", подчертава той, като добавя, че няма никаква реална разлика между обикновените корпоративни облигации и зелените такива в Саудитска Арабия.

 

 

Аспарух Илиев, редактор Елена Кирилова

Станете почитател на Класа