Колко дългове може да понесе една страна?

Колко дългове може да понесе една страна?
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    23.09.2020
  • Share:

Новият японски министър-председател Йошихиде Суга бързо научи първия си политически урок: в борбата за власт честността не се отплаща, когато става въпрос за огромния държавен дълг на страната. Преди две седмици 71-годишният мъж, който беше официално избран за нов министър-председател в миналата сряда, предизвика политически спор, когато определи по-нататъшното увеличение на ДДС в Япония като "неизбежно".

Повишаването на данъците е по-голямо възпиращо средство за избирателите, отколкото постоянно нарастващият национален дълг. След протести от страна на неговата Либерално-демократическа партия той бързо оттегли предложението си.   

Краткият момент на политическа честност на Суга показва тежкото наследство, което неговият предшественик Шиндзо Абе му е оставил. "Правителството на Абе вероятно ще остане в историята като това, което не успя да осигури фискално здраве, въпреки че повишило ДДС два пъти", формулира проблема вестник Asahi през уикенда.

Понастоящем правителствата по целия свят използват мащабни икономически и спасителни мерки за противодействие на икономическата криза. Дълговете на много страни вече са на много по-високо ниво от колкото след финансовата криза преди почти десетилетие.

 

 

До каква степен може да задлъжнее една държава, без да предизвика нова финансова криза? С коронакриза Япония с нейната свръхслаба парична политика най-накрая ще се превърне в глобален предмет на изследване по този въпрос.

“Граница, която не познаваме”

Благодарение на сериозната държавна помощ дългът на Япония ще се увеличи до 270 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) тази година, изчислява икономистът Саюри Ширай, която беше част от комитета по паричната политика на Японската централна банка между 2011 и 2016 г., вземайки решения за паричната политика на третата по големина икономика. 270 процента - никоя индустриализирана държава не е взела толкова много заеми. 

Наистина все повече централни банки вече „япанизират“ своята парична политика: подобно на Японската банка те купуват държавни облигации и по този начин поддържат нарастващия национален дълг финансово жизнеспособен чрез ниски лихвени проценти.

Бившият министър на финансите на САЩ Лорънс Съмърс вярва, че много индустриализирани държави могат да продължат за момента това де факто финансиране на националния дълг от страна на централната банка. „Мисля, че има граница, която обаче ние не познаваме“, казва Ширай.

„Защото се намираме на територия, която е непозната от гледна точка на паричната политика“. А Япония е разузнавачът. Досега всички залози на хедж фондове за финансова криза поради прекомерния национален дълг в Япония се провалиха. Това се дължи на пакта между държавата и централната банка.

Големият експеримент с парична политика започна в Япония още през 1990 г. след спукването на балона с акциите и имотите. Държавата стартира програми за икономически стимули, за да предотврати срива на икономиката. Японската централна банка понижи основния лихвен процент до нула процента и по този начин се превърна в пионер в паричната политика.

През 2001 г. Японската централна банка окончателно сключи фаустовски пакт с правителството. Тогавашният министър-председател Шинджиро Коидзуми обеща структурни реформи, за които централната банка отдавна призоваваше.

В замяна централната банка започна да купува японски държавни облигации (JGB) от пазара през 2002 г. „Координацията на паричната и фискалната политика, включително прякото финансиране от централната банка, се оказа ефективна стабилизационна политика след кризата“, казва Мартин Шулц, икономист в технологичната група Fujitsu.

Централната банка гарантира, че лихвените проценти няма да се покачват въпреки неимоверно нарастващия дълг. Освен това Япония се е възползвала и се възползва и сега от факта, че по-голямата част от дълга се държи вътре в страната и че платежният баланс на Япония е положителен благодарение на големите инвестиции в чужбина.

Няма дори намек за високата инфлация в Япония, за която критиците на тази политика предупреждаваха. Вместо това дефлацията се вкоренява все по-дълбоко в икономиката и душите на японците като новото нормално явление.

Дори Ширай, който всъщност е критик на Японската централна банка, казва, че все още „няма и следа от голямо увеличение на цените“. Намаляващото население в зрялата икономика е една от причините.

 

Зависимост от паричнополитическата дрога

Японският пример обаче показва също, че тази стабилизация на националния дълг е зависима. Колкото и да крещеше централната банка, от спестявания няма и следа. За политиците беше много по-лесно да продължат да разчитат на сладката дрога на централната банка.

Премиерът Коидзуми отложи повишаването на ДДС въпреки съветите от бюджетни експерти на фона на процъфтяващата икономика. Само правителство на лявоцентристката Демократическа партия обеща да удвои данъка върху потреблението в две стъпки - до десет процента. То бе гласувано незабавно през 2012 г. - и политическият приемен син на Коидзуми Абе дойде на власт.

Абе направи политиката приемлива под крилатата фраза „Абеномика“, „преоткриване на паричната и фискалната политика“, казва икономистът Шулц. „Тенденцията вече беше в посока на това централното банкиране да финансира националния дълг“, казва Шулц, „Абе установи това.“ С три „стрели“ Абе искаше да изведе Япония от дефлацията и да поеме по пътя на инфлация от два процента и три процента растеж.

Идеята: инфлацията обезценява дълговете, растежът увеличава данъчните приходи. Най-важната стрела на Абе беше паричната политика: Харухико Курода, като ръководител на Японската централна банка, първоначално купуваше огромни суми държавни облигации, за да събуди очакванията за инфлация.

По-късно имаше покупки на листнати акции и фондове за недвижими имоти. Щедрата фискална политика и обещанието за увеличаване на потенциала за растеж на Япония чрез реформи бяха другите два компонента на Абеномиката.

Страната всъщност обеща в международен план през 2010 г., че ще представи балансирани бюджети от 2020 г. С това правителството в Токио искаше да успокои опасенията за високия дълг на Япония след световната финансова криза. Но Абе бързо погреба това обещание. По време на неговото управление националният дълг се е увеличил до 240 процента от БВП още преди коронакризата.

Резултатите от Фаустовския пакт са драстични: централната банка сега притежава около 50 процента от националния дълг. С толкова голяма пазарна мощ тя вече контролира и кривата на доходност: краткосрочните облигации се търгуват на минус, десетгодишните JGB - на около нула процента. По-дългосрочните JGB остават на положителна територия, така че животозастрахователите да не бъдат напълно разрушени. Освен това централната банка се превърна в мълчалив главен акционер в много големи корпорации.

В същото време икономическото производство се повиши малко, а цените на акциите - по-силно. Дори наскоро цените на жилищата отново започнаха да се покачват

Междувременно Абе дори успя да намали леко дела на дълга, тъй като икономиката расте. Но: "Противно на това, което първоначално се надявахме в Абеномиката, за съжаление това не бе подходящо като политика на растеж", казва икономист Шулц. В допълнение, политиката с ниски лихвени проценти означава, че много ресурси остават обвързани в области и компании, които не се развиват много добре и които не са много печеливши, и че капиталът се натрупва в „сигурни убежища“ като недвижими имоти или големи компании.

Заключението на Шулц: „Без допълнителен растеж тази политика на държавния дълг ще доведе само до отлагане на структурните проблеми за бъдещето“. Настоящите поколения вече плащат. „Паричната политика е много евтин и ефективен данък“, казва Шулц.

От една страна, японците плащат с неизпълнените лихвени проценти, от друга страна - чрез стагнация на реалните заплати. Правителството сложи край на укриването на данъци от богатите посредством по-строги данъчни насоки. Всеки, който иска да се премести от Япония, трябва да плати „изходен данък“ върху глобалното си състояние.

Правителството предприема целенасочени действия срещу страничен ефект от свръххлабавата парична политика, които карат много хора в САЩ да протестират на улицата: Япония връща пари на своите граждани чрез по-високи детски надбавки, безплатно обучение и държавни субсидии за социално осигуряване. Защото иначе потопът от пари тече през акции и имуществени балони, особено в джобовете на богатите.

Актът за балансиране на страната обаче става все по-труден с нарастването на дълга. Сред рейтинговите агенции кредитоспособността на Япония вече е доста под тази на Германия и само малко над тази на Испания.

Рисковете за Япония растат

Fitch понижи кредитната перспектива на Япония от “стабилна” на “отрицателна” през юли. Коронакризата не само задълбочава предизвикателството за намаляване на дълга в средносрочен план, но Fitch също така критикува „смесения опит на Япония за фискална консолидация през последното десетилетие“.

В същото време рисковете нарастват. Възможна точка за срив на японската тактика за забавяне е внезапната лудост на инвестициите или потреблението от японски компании или семейства, което може внезапно да предизвика по-висока инфлация. Друга възможност за срив е превръщането на текущия положителен платежен баланс в отрицателен. В този случай Япония ще трябва да вземе повече заеми в чужбина, което може да повиши лихвените проценти и да предизвика дългова криза.

Икономистът и бивш съветник на Абе Харуо Шимада обвинява Абе, че още повече е натоварил бъдещите поколения, като отлагаше консолидацията на бюджета. Но засега дълговият експеримент в Япония продължава. 

 

 

Бойчо Попов

Станете почитател на Класа