Еврото се възроди след сделка, която промени всичко

Еврото се възроди след сделка, която промени всичко
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    13.08.2020
  • Share:

В съдбата на еврото настъпи сеизмична промяна.

 

Мениджърите на парични средства са по-оптимистични от всякога за перспективите пред общата европейска валута след най-добрия й месец от почти десет години. А търсенето на европейски активи е толкова голямо, че валутата е напът да стане по-скъпа от долара за първи път, откакто финансовият натиск нарасна по-рано тази година, пише Bloomberg.

Причината е, че ключовият спасителен фонд на Европейския съюз успокои притесненията за структурните рискове пред блока, а усилията за овладяване на коронавируса и съживяване на икономиката изглеждат особено обещаващи спрямо САЩ. Тези фактори полагат основите на дълготрайна промяна за еврото.

„Това не е въпрос на растеж тази или следващата година или прогнози за цикъла – това наистина е нещо по-структурно“, коментира Никълъс Верон, старши съдружник в Института за международна икономика „Питърсън“ „Сделката за бюджета променя значително начина, по който финансовите пазари гледат на еврозоната“, казва той и допълва, че „това е голямо засилване на ЕС и на еврото“.

 

 

Еуфорията около обръщането на парадигмата на еврото е толкова голяма, че акциите, чието търсене обикновено намалява, когато основната им валута се засилва, постигат ръст, тъй като трейдърите извличат полза от разликите в растежа между Европа и САЩ. А доходността по някои от най-доходоносните държавни ценни книжа в 27-те страни членки на блока се срина до нивата си преди блокадата.

Голямата промяна

Променената съдба на еврото е подкрепена от ключовия пакет от мерки на ЕС на стойност 750 млрд. евро (882 млрд. долара). Сделката, която беше постигната през юли в подкрепа на възстановяването на икономиката, успя там, където дългогодишни политически пазарлъци се провалиха. Спасителният фонд, който ще бъде финансиран чрез продажбата на съвместни облигации, помага за успокояването на страховете от разпадане.

В съчетание с програмите за количествени облекчения на Европейската централна банка, разликата в доходността между италианските и германските облигации, която е мярка за риска в Европа и рязко се увеличи през март, сега е на най-ниското си ниво от февруари насам.

 

 

„Еврото е мощно. Голяма част от опасенията за разпадане на еврозоната вероятно ще изчезнат или ще бъдат заменени от привлекателен висококачествен емитент, който ще повиши цялостното качество на кредитирането в еврозоната“, коментира Тони Смол, ръководител на стратегията за европейските лихви в Morgan Stanley.

 

Скокът с 4,8% на еврото през юли даде тласък на валутата, отключвайки потенциала й за ново рали. Той също така накара анализаторите да побързат да ревизират прогнозите си към повишение.

Всичко е относително

Основите на валутата изглеждат особено здрави при сравнение с долара, чиито нетни къси позиции спрямо големите му конкуренти нараснаха до най-високото си ниво от 2012 г., според изчисления на Bloomberg на база данните на CFTC.

Доларовият индекс записа най-лошия си юли от 2010 г. насам, като завърши месеца близо до най-ниското си ниво от почти две години. Той е подложен на натиск от растящите случаи на коронавирус в САЩ, които надминаха 5 млн., фрагментирания отговор на страната на вируса, блокадата във Вашингтон за новия пакет от мерки за облекчаване на икономиката и очакваните оспорвани президентски избори през ноември.

Тези рискове са от полза за еврото.

 

 

Има признаци, че еврозоната успява да пресече връзката между отварянето на икономиките и ескалирането на вируса, което повишава прогнозите за растеж. Въпреки че блокадата в Европа и първоначалното забавяне са по-големи, брутният вътрешен продукт се очаква да нарасне с 5,5% през 2021 г., или с около 1,5% по-бързо спрямо този в САЩ, сочат изчисления на Bloomberg.

Това се е случвало само осем пъти от 1992 г. насам, сочат данни на Международния валутен фонд.

Реална доходност

Но съществуват нарастващи опасения от втора вълна на зарази в Европа. Броят на потвърдените случаи в Германия, най-голямата икономика на континента, нарасна с над 6000 за седемте дни до неделя, най-големия брой от май насам, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“ и Bloomberg News.

„Остават рисковете от нови вълни на зараза, особено с приближаването на зимата“, казва Иън Бег, изследовател в Европейския институт на London School of Economics. „Но обхвата на политиките, както икономически, така и за овладяване на вируса в Европа, изглеждат в по-добра позиция за справяне както със здравната, така и с икономическата криза в сравнение със САЩ“, допълва той.

 

 

Реалната доходност в САЩ е на рекордно дъно и намалява по-бързо, отколкото в други страни, така че инвестициите се връщат в Европа, където реакцията на правителствата на вируса е по-предсказуема, казва Джордан Рочестър, валутен анализатор в Nomura International.

Докато тази динамика не се промени или се стигне до втора вълна, Кенет Брукс, стратег в Societe Generale в Лондон, препоръчва да се залага на еврото в средносрочен план.

„Въпросът не е само в растежа. Въпросът е, че и политически еврото никога не е било толкова силно като сега и никога не е било толкова близо до точната конструкция като сега“, коментира Питър Чатуел, ръководител на мулти-асет стратегията в компанията Mizuho International. Той смята, че курсът на валутата ще достигне 1,30 долара до юли 2021 г.

Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

 

Станете почитател на Класа