Тръмп продължава да разрушава НАТО

Тръмп продължава да разрушава НАТО
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    10.08.2020
  • Share:

Преди няколко дни в интервю за телевизионния канал Fox and Friends президентът Тръмп каза на водещия Брайън Килмед, че Организацията на Североатлантическия договор (НАТО) се превръща в своеобразна „катастрофа“ поради нежеланието на страните членки да увеличават разходите за отбрана.

Президентът Тръмп смята, че Съединените щати са надплатили за своите "съюзници", така че като обяви, че страните от НАТО трябва да плащат, никой не започна да противоречи на техния "по-голям брат". В резултат след една единствена среща бюджетът на алианса получи допълнителни 130 милиарда, поне така казва Доналд Тръмп.

На въпроса защо САЩ изтеглят войските си от Германия, Тръмп отговори, че това се дължи на нежеланието на Берлин да изпълнява задълженията си към НАТО. Вместо това Германия изпраща пари в подкрепа на Белгия и Италия, които, според Тръмп също не покриват разходите си.

Интересно е, че коментарите на Тръмп противоречат на това, което казва министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер. Шефът на Пентагона подчерта, че този ход е строго стратегическа промяна в политиката, насочена към "укрепване на НАТО", а не заради разногласията с Германия.

Оказва се, че военно-политическото ръководство на САЩ банално си противоречи помежду си и не съгласува изявленията си. Или Доналд Тръмп изгражда собствена политическа линия и по този начин се опитва да изплаши „съюзниците“ в Североатлантическия блок, с което ръководителите на други ведомства не са съгласни.

Според информацията, предоставена от пресслужбата на НАТО, само три държави са достигнали прага от два процента, който държавите-членки според Тръмп би трябвало да отпуснат от своя БВП за отбрана.

Условното споразумение беше договорено през 2006 г. Допълнителното споразумение през 2014 г. тласна съюзниците от НАТО да определят приблизителна дата за постигане на целта. Но през последните няколко години това число се променя няколко пъти, въпреки първоначалната 2024 година.

Като се има предвид, че президентът Тръмп често не е много внимателен в избора си на изрази, адресирани до страните от алианса, мнозина задават въпроси за това. Критиците твърдят, че президентът използва думата "правонарушител" неприемливо, защото страните от НАТО всъщност имат поне още минимум четири години, за да изпълнят задълженията си. Това е при условие, че ситуацията ще остане поне повече или по-малко стабилна и страните от Европа не се решат да създадат собствена отбранителна система, която вече се обсъжда активно от политическите лидери. Така че политиката на Германия, Италия, Белгия или всяка друга държава, която е част от Североатлантическия блок е съвсем обоснована. Европа бавно и последователно се движи към независимост от САЩ, които налагат на всички своето виждане за международната картина. От своя страна САЩ, страхувайки се да не загубят своето влияние, отчаяно се опитват да прибягнат до различни мерки за влияние върху своите „съюзници“, включително „сплашване“ от Тръмп и „разяснение“ от Еспер. Всичко това подсказва едно - алиансът наистина отслабва. Макрон каза така, Меркел говори за това, а сега Тръмп потвърди.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа