Минск се барикадира

Минск се барикадира
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    10.08.2020
  • Share:

Централата на кандидата за президент на Беларус Светлана Тихановская се барикадира от страх от задържане, съобщава Sputnik Belarus.

"Щабът на Тихановская е барикадиран - всички прозорци и врати са заключени там, страхуват се от задържане", съобщава РИА Новости, цитирайки Sputnik Belarus .

Освен това, по думите на Ана Красулина, прессекретар на Тихановская, има опасения, че беларуските власти ще решат да обвинят опозицията за бунтовете в Минск.

В същото време тя подчерта, че централата на Тихановская винаги е говорила за правната същност на събитията. „Ние сме срещу насилието“, подчерта Красулина.

Прессекретарят на Тихановская отбеляза със съжаление, че с действията си срещу цивилни, които „излязоха на разходка в парка“, властите разгромяват надеждите на беларусите за мирни промени, които им бяха представени по време на предизборната кампания от централата на Тихановская и нейните сътрудници.

На въпрос дали Тихановская е в безопасност, Красулина отговори, че кандидатът е в централата. „Сега в Беларус няма сигурно място“, подчерта прессекретарят на Тихановская.

По-рано Тихановская се обърна към служителите на реда в Беларус.

Нека ви припомним, че президентските избори бяха проведени в Беларус в неделя. До закриването на повечето избирателни секции (към 20.00 ч.) Избирателната активност на президентските избори в Беларус според ЦИК е била 84,05%.

Според ръководителя на ЦИК на републиката Лидия Ермошина, според резултатите от преброяването на гласовете в затворени избирателни секции в пет области на Беларус, Александър Лукашенко е начело на изборите за глава на републиката , Светлана Тихановская е на второ място. В същото време Тихановская обяви подкрепата на мнозинството от гражданите на Беларус.

След затварянето на повечето избирателни секции в Минск централните улици започнаха да бъдат блокирани . Сблъсъци с безредици започнаха в центъра на беларуската столица .

Подразделения на вътрешните войски на Беларус, както и десетки специални превозни средства и транспортни средства, пристигнаха на мястото на протестите в центъра на Минск. Беларуската полиция започна насилствено да изгонва протестиращите от центъра на Минск, активно използвайки зашеметяващи гранати и пипер газ. Появиха се жертвите, видяха се линейки.

Съветът на федерацията обяви опит за уреждане на "Майдан-2" в Беларус.

В съвместно изявление президентите на Полша и Литва призоваха беларуските власти да се въздържат от насилие и да спазват демократичните стандарти.

 

 

Превод: Поглед.инфо

Станете почитател на Класа