Тръмп изкара САЩ от СЗО

Тръмп изкара САЩ от СЗО
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    08.07.2020
  • Share:

Американският президент Доналд Тръмп изпрати официално известие до Конгреса на САЩ за оттеглянето на страната от Световната здравна организация (СЗО), съобщава The Wall Street Journal.

"Това няма да защити живота на американците и техните интереси - ще остави Америка болна и сама", написа сенаторът от Демократическата партия Боб Менендес в Twitter, определяйки действията на Тръмп като "хаотични и непоследователни". 

В края на май Доналд Тръмп заяви, че страната му ще "прекрати" отношенията си със СЗО, както и финансирането на организацията, с оглед на предполагаем "пълен контрол" на международната здравна агенция от Китай.

"СЗО не успя да извърши исканите и много необходими реформи", изтъкна тогава американският президент и добави, че правителството на САЩ ще пренасочи "тези средства към други световни организации, заслужаващи спешни глобални потребности по отношение на общественото здраве", подчерта Тръмп.

САЩ спряха финансирането на СЗО през април, след като Тръмп заяви, че агенцията е допуснала грешки, които са „довели до толкова много смърт“ по време на пандемията на Covid-19.

СЗО помоли други страни да запълнят финансовата дупка, която остави оттеглянето на американските средства, за да може да помогне с отговора на случващото се с коронавируса.

Действията на Тръмп спрямо СЗО през последните месеци предизвикаха разпалени критики от глобалните лидери. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че сега не е подходящият момент за спиране на финансирането, докато светът се бори с пандемия.

Германският министър на външните работи Хайко Маас написа в Twitter, че „обвиненията не помагат. Вирусът не познава граници“, както и че СЗО вече страда от финансови затруднения.

 

 

 Аспарух Илиев

Станете почитател на Класа