Ще пукне ли коронавирусът цирея на популизма?

Ще пукне ли коронавирусът цирея на популизма?
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    02.07.2020
  • Share:

Популистите мразят да бъдат непопулярни. Ето защо те се оказаха толкова некадърни в справянето с Covid-19, криза, която не носи нищо друго освен мрачни новини - смърт, икономическа разруха и ограничени свободи, пише Гидиън Ракмън за Financial Times.Американският президент Доналд Тръмп и бразилският лидер Жаир Болсонаро са двамата най-изявени популистки лидери в западния свят. Катастрофалните резултати от техния подход към коронавирус вече стават очевидни. Миналата седмица Бразилия стана втората държава в света, след САЩ, регистрирала повече от 50 000 смъртни случая на Covid-19. 

Отличителната характеристика на подхода Тръмп-Болсонаро към пандемията е фаталната неспособност да се осъзнае реалността. Тръмп на практика игнорира вируса през януари, февруари и половината март. В различни моменти той внушаваше, че вирусът ще изчезне по магически начин и че инжекциите с дезинфектант могат да бъдат добро лекарство. Тъй като броят на заразените и смъртните случаи продължават да нарастват, най-новата идея на Тръмп е Америка да спре да извършва тестове за коронавирус с надеждата, че реалността ще изчезне, ако просто се игнорира.

Болсонаро беше още по-крещящо безотговорен - принизявайки Covid-19 до обикновена настинка, приветствайки протестите срещу карантината и отстранявайки двама здравни министри.

И двамата мъже сега плащат значителна политическа цена за некомпетентността си. Тръмп изостава съществено в социологическите проучвания преди президентските избори през ноември. Болсонаро също изпитва спад в рейтинга си, на фона на слухове за импийчмънт и разследвания за корупция в неговия вътрешен кръг.

Във Великобритания Борис Джонсън се отнесе с по-голямо уважение към научния консенсус. Но в началото на кризата премиерът се поддаде на един от най-големите недостатъци на популисткия подход: опасното нежелание да се реагира на лоши новини. Докато други европейски държави обявиха карантина, той заяви, че „живеем в земя на свободата“ и забави предприемането на действия. Отчасти в резултат на това Обединеното кралство има най-големия брой смъртни случаи от Covid-19 в Европа. Само за два месеца Джонсън премина от рекордна популярност към отрицателен рейтинг.

За разлика от него Ангела Меркел - която е ненавиждана от Тръмп и много други популистки лидери - прекара добре кризата. Германия има едно от най-ниските нива на смъртност на глава от населението. Когато Джонсън възрази в парламента миналата седмица, че няма нито един пример за страна с ефективно приложение за проследяване на контактите на заразените, сър Киър Стармър, лидерът на опозицията, отговори с една дума: Германия.

 

Контрастът между представянето на Меркел и това на популистите показва, че способността да се вниква в доказателствата е полезна черта за лидера. Германският канцлер има докторска степен по химия, докато Тръмп е предприемач в областта на недвижимите имоти, Болсонаро е бивш армейски капитан, а Джонсън има класическо образование. Меркел беше в състояние да даде спокойно и ясно обяснение на математиката на заразата и да предприеме действия, докато Тръмп се оплаква, че САЩ правят твърде много тестове. Меркел също така се издигна в анкетите, записвайки най-високия си рейтинг от много години. За сравнение популистката партия Алтернатива за Германия (AfD), традиционно враждебна към управленската линия - от ЕС до ваксинациите, пропадна.

Поражението на Тръмп особено би имало глобални последици, тъй като той служи като вдъхновение за „национални популисти“, включително Болсонаро, правителствата на Унгария и Полша, и радикалната десница във Франция, Германия, Италия и на други места.

Либералите имат основание да се надяват, че популизмът ще се окаже силно повреден от Covid-19. Но те не трябва да празнуват прекалено рано. Тръмп имаше много лоши месеци. Но перспективата за "културна война" в Америка - съсредоточена върху емоционални въпроси като расата и националните символи - би могла да помогне на кампанията му.

Силите, които първоначално подхраниха популизма, също не са изчезнали. Както Гудуин подчертава, някои от социалните групи, които са най-силно привлечени от популизма - хората без университетско образование и слабо платените - ще бъдат засегнати особено тежко от икономическия спад.

Има я и възможността, в разгара на криза, нормите на демократичната политика просто да се разпаднат. Тръмп вече разтревожи много политически наблюдатели с многократните си твърдения, че изборите през ноември ще бъдат фалшифицирани. Болсонаро напълни кабинета си с генерали и каза, че военните ще пренебрегнат „абсурдните“ решения „за отстраняване на демократично избран президент“ - очевиден намек, че военните ще откажат да приемат успешен импийчмънт в Конгреса.

Популизмът наистина може да бъде отхвърлен от избирателите след Covid-19, но няма гаранция, че популистите ще си отидат тихо.

Петър Нейков, редактор Аспарух Илиев

 

Станете почитател на Класа