Битката на Европа

Битката на Европа
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    04.06.2020
  • Share:

Битката срещу дезинформацията, свързана с 5G мрежите, трябва да продължи и да бъде по-систематична. Тя трябва да е обединена с усилия за по-скорошно пускане на новото поколение мобилни мрежи, за да не изостане Европа прекалено много от останалата част на света, да се възползва от 5G като източник на иновации и като възможност за икономически растеж. Около тези идеи се обединиха участниците в дигиталната конференция „5G: Empowering Recovery and Fighting Misinformation”, организирана от Европейската асоциация на телекомуникационните оператори (ETNO) и GSM Association – организацията, представляваща интересите на телекомите в глобален мащаб.

Икономически ефект

По данни на GSMA броят на уникалните мобилни абонати през 2018 г. е бил 5,1 млрд. души, като се очаква той да достигне 5,8 млрд. души до 2025 г. В рамките на същия период организацията прогнозира, че броят на мобилните интернет потребители ще нарасне от 3,6 млрд. до 5 млрд. души, а броят на връзките, свързани с интернет на нещата, ще скочи от 9,1 млрд. през 2018 г. до 25,2 млрд. през 2025 г. „5G ще допринесе за една нова ера, в която всичко ше е свързано и интелигентно“, допълват от GSMA.

Ключовото от даните на GSMA е, че 5G мрежите могат да помогнат за създаването на множество иновации, които да тласнат Европа напред в технологичната надпревара със света.

Често се оплакваме, че нямаме Силициева долина в Европа. Можем да постигнем това, като използваме тази нова свързаност“, коментира генералният директор на ETNO Лисе Фур.Тя подчерта ролята на индустриалния интернет като ключ към постигането на всичко това, но според нея 5G има огромен потенциал за развитие и иновации и отвъд производството – в публичната администрация, болниците и училищата например.

Според Фур Европа може да се справи с рецесията, причинена от Covid-19, като използва новото поколение мобилни мрежи, но тази нова технология може да е и ключът за изпълнението на зелените цели на континента.

Дезинформацията

5G бъдещето на Стария континент в момента е изправено пред предизвикателства, свързани с пандемията на Covid-19, която замрази икономиките в последните два месеца, както и с икономическите последици от нея. Същевременно конспиративните теории за връзката между Covid-19 и 5G мрежите набират инерция.

„Скоростта, с която се движи дезинформацията, е по-бърза от тази на разпространение на вируса“, коментира испанският политик Мария Солис Перес, член на Европейския парламент. По думите ѝ сега трябва да се промени наративът – да се премине от разговори за здравни опасения към темата за икономическото възстановяване.

„Нямаме време. Необходимо е спешно да подобрим дигиталната си инфраструктура в отговор на коронавируса. Трябва да говорим за възможности... 5G ще помогне на всички сектори“, категорична е тя.

Перес вижда три основни проблема, които трябва да бъдат адресирани в момента. На пъро място битката с фалшивите новини за 5G трябва да се води с повече научни изследвания, част от които са били забавени заради пандемията. На второ място трябва да се говори и работи повече за сигурността на 5G мрежите, а не на последно място да се обърне внимание на риска от увеличаване на дигиталното разделение в обществата в Европа.

Лисе Фур вижда връзка между икономическото развитие на континента и вълната от дезинформация, която залива света. „Ако се забавим с 5G, това може да е проблем за Европа и да изостанем в растежа и конкурентоспособността в следващите години“, категорична е тя.

Според Афке Шарт, вицепрезидент и ръководител на GSMA за Европа, дезинформацията вече е създала огромни проблеми в европейските държави, включително запалването на 142 базови станции в 10 страни, което тя определи като „опасно“.

„Дезинформацията срива общественото доверие в момент, в който трябва да се борим за икономическо възстановяване“, коментира тя. По думите ѝ 5G все още се появява бавно в Европа, което означава, че този процес по възстановяване ще се развива по-бавно.

Прогнозата на GSMA е, че до 2025 г. Китай  и Южна Корея ще са лидери по навлизане на 5G ( с по 50%), последвани от САЩ (45%), докато Европейският съюз ще изостава (28%).

Ефектът върху търговете

Дезинформацията може да причини повече проблеми, свързани с 5G в Европа. Според Шарт част от търговете за разпределение на честотите са били отложени, включително тези в Белгия, Франция и Полша. Това означава, че по-ранните планове за пускане на новото поколение мрежи се отлагат, както заради Covid-19, така и заради конспиративните теории.

До март тази година едва 20% от спектъра в Европа е бил разпределен, коментира и финландката Миапетра Кумула-Натри, която също е представител на Европейския парламент

Представителите на GSMA и ETNO са категорични, че кампанията за разпространение на фалшиви новини е силно таргетирана към младите потребители, а училищата могат да изиграят важна роля в информирането на младежите.

„Гражданите трябва да разпознават по-успешно фалшивите новини, да са по-подготвени за тази вълна на дезинформация“, посочи Сузана Перес. „ Трябва да се търси решение как да се минимизира тази дезинформация“.

Тя и Миапетра Кумула-Натри са на мнение, че на първо място трябва да се обърне внимание на информацията, която достига до местните и държавните власти. Идеята е те да бъдат максимално информирани, за да могат да предават коректна информация към гражданите.

„Нужен е по-локален подход за решаване на един глобален проблем“, коментира Кумула-Натри.

„Искам да попитам хората, които са толкова агресивни в разпространението на фалшиви новини, колко назад иска да се върнат в технологичен план – до 2G ли?“, попита още тя. „Наистина ли искаме да се откажем от всичко свързано, което вече работи с мобилните данни?“.

ETNO и GSMA се обединиха около мнението, че е трябва да се отговори на въпросите на притеснените граждани и тази вълна от дезинформация не бива да бъде пренебрегната, защото последиците от нея могат да са огромни.

 

Елена Кирилова, редактор Миглена Иванова

Станете почитател на Класа