Как Крим спаси Русия от пандемията

Как Крим спаси Русия от пандемията
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    04.04.2020
  • Share:

Рано е да се правят изводи за това кои държави ще преминат с най-малка загуба през пандемията от коронавируса, която обхвана света, но някои промени вече дойдоха като изненада.

Наскоро много „експерти” на Запад прогнозираха катастрофа в Русия, както и в Китай, както в здравеопазването, така и в икономиката. Сега те дружно преминаха към обяснения защо тези държави по-лесно ще минат вирусната криза, отколкото водещите западни сили.

За съжаление, вместо безпристрастен анализ, който би помогнал на Запада да черпи полезен опит от събитията от последните седмици, преобладава нещо друго. Отначало западните медии упорито поддържаха факта, че мащабът на бедствието в Русия е по-голям от техния, но се крие. Когато експертите доказаха, че това не е така, беше открита чудотворна ваксина БЦЖ срещу туберкулоза, която уж повишава имунитета срещу новия вирус в страните от бившия източен блок. Видите ли, развитите страни не се нуждаели от нея  и тя е била само за „мизерниците“ от Източния блок, които сега, благодарение на нея, извадиха „щастлив лотарен билет“. Между другото, учените все още не са стигнали до категоричен извод по въпроса за ефективността на БЦЖ.

Тогава в информациозното пространство се разгърна вече обичайната кампания, че Русия, видите ли, предизвиква паника на Запад, разпространявайки дезинформация за разпространението на КОВИД-19 там. САЩ упорито се стремят да включат във всички международни пандемични резолюции споменаването, че това е „китайски вирус“. Правят се опити да се цензурират всички приказки за изкуствената природа на вируса, за неговото развитие в американските лаборатории.

Само няколко изтъкват, че е парадоксално, че Русия просто се оказа по-добре подготвена за изпитанието, благодарение на дискриминационните мерки, които колективният Запад използва срещу нея през последните пет години.

С течение на годините Русия увеличава своята автономия във всички основни области на поддържане на живота. Това е особено забележимо при осигуряването на храни, където програмите за заместване на вноса направиха възможно компенсирането на почти всички западни доставки. Поради климатичните причини зависимостта на руския пазар от вноса на плодове и зеленчуци също не е критична - тези доставки идват от южна посока, откъдето не се очакват санкции или забавяне на вноса. Чуждестранните журналисти, свикнали да описват празните рафтове на съветските магазини и опашките в тях, с удивление откриват, че този бумеранг се връща при тях самите. В Русия няма паника.

Нека си спомним размера на на руския пазар от основни доставки от Запад някъде през 2014 г. Лесно е да си представим до какво би довело това днес, когато на Запад има широко разпространен недостиг на много необходими стоки. Може да има огромен недостиг на храна, глад и многомилиардни разходи за премахването му чрез внос на храна на всяка цена. Така че обединението с Крим, което се случи тогава през 2014 г., и което доведе до санкциите срещу Русия, я спаси в новата историческа “епоха на коронавируса“. Русия най-накрая наистина стана самодостатъчна в много отношения и това е много по-подходящо за страна, която твърди, че е велика сила. Вирусът щеше да дойде при нас при всяко положение, но днес всички разходи на Русия за Крим се изплащат. Това се случи буквално пред очите ни.

Пребиваването на държавата в мобилизационно състояние, в резултат на постоянен натиск върху нея отвън, даде възможност за по-ефективно реагиране на предизвикателствата на времето и в управленско отношение. Освен това общата криза на световната система, причинена от пандемията, все още е далеч от кулминацията. Русия трябва да бъде подготвена за следващите решителни стъпки. За щастие има от кого да вземе пример. Това е Китай.

Експертите прогнозират през 2020 г. спад на БВП на водещите сили до 25%. А на Китай, който вече излезе от епидемията и рестартира своята индустрия, обещават ръст от 2,5%. Сравнете и двете. На фона на света това е китайска фантастика! До края на 2020 г. Поднебесната империя ще се превърне в първата икономика в света не само по паритет на покупателната способност (ПЧП), но и по всяка друга съществуваща методология. Русия, която направи много през последните години за разширяване на връзките си с Китай, има добри шансове да заеме полагащото ѝ се място в този „влак на бъдещето“ - в свой интереси, разбира се.

Пекин се възползва от кризата, за да се справи с широк спектър от предизвикателства, пред които беше изправен, което беше трудно да се направи в нормални условия. Китай изкупи обратно много акции от предприятия, които преди това бяха собственост на чуждестранни инвеститори. Сега китайците активно купуват по-евтини активи от развитите индустрии и технологии по целия свят. Китай показа майсторлъка си за ефективно противопоставяне на новия тип война - биологична. Проникването на китайската "мека сила" и влиянието на Пекин на международната арена се увеличи поради предоставянето на финансова и медицинска помощ на много държави по света в следващите трудни времена. Вече високата степен на цифровизация на всички аспекти на икономическия и социален живот в Китай нарасна. Всички дейности на чужденците се поемат под ефективен контрол. Всички незаконни емигранти бяха идентифицирани, много от тях бяха изгонени от страната. Младежките протести в Хонконг бяха напълно спрени и влиянието на правителството на КНР там нарасна значително.

Китай изгони от живота си последните елементи от архаиката, които бяха почит към традицията, но възпрепятстваха напредъка и служеха като обект за критики от Запада. Страната прие пакетно законодателство, което значително затяга санитарните и хигиенните стандарти. Улавянето и отглеждането на диви животни, продажбата им и консумацията на храна са напълно забранени (и в края на краищата в тази област са били заети до 14 милиона души, а около 50 милиарда долара са били в оборот). Всички тези решения ще доведат до увеличаване на вноса на храни в Китай, което отваря перспективи за руските селскостопански производители.

Русия трябва да действа еднакво решително. За нея сериозен напредък би било въвеждането на прогресивна скала на данъчното облагане, която съществува в целия свят и се счита за незаменим атрибут на съвременната социална държава. Освобождаването на хората с ниски заплати от данък изобщо и въвеждането на 50% ставка върху личните доходи на свръхбогатите (не се броят инвестициите) може да стане реалност и при нас.

Искането на населението за справедливо разпределение на тежестта за преодоляване на кризата е по-голямо от всякога. Олигарсите са изтласкани от властта или шокирани от избухването на кризата. Възможно е да няма втори подобен исторически шанс за преминаване към прогресивна данъчна система. И накрая, това е чисто и просто справедливо - също толкова справедливо, както и обединяването на Крим с Русия.

 

Превод: В. Сергеев Дмитрий Минин Фонд Стратегической Культурый

 

Станете почитател на Класа