CNN: На новите обвинения на Вашингтон Москва отговори по старому

CNN: На новите обвинения на Вашингтон Москва отговори по старому
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    24.02.2020
  • Share:

Руските власти категорично отричат, че се опитват да повлияят на изборите в САЩ. Според Кремъл изявленията, че се опитва да помогне на Доналд Тръмп или Бърни Сандърс, са „параноични послания“, съобщава CNN.

С нас на пряката ни линия е ръководителят на московското бюро на CNN Нейтън Ходж, който ще ни разкаже за тази новина. Нейтън, американският президент повтаря, че всичко това (обвиненията на службите за сигурност за опитите на Москва да го преизберат. - ИноТВ) е „фикция“. Той казва: „И пак се понесе“. А Бърни Сандърс по принцип открито заявява, че Владимир Путин не е негов приятел. Как руските медии и власти реагират на това?

НЕЙТЪН ХОДЖ, ръководител на московското бюро на CNN:Е, Джордж, наблюдаваме и някакво повторение на случилото се в миналото. А именно, пълен отказ от страна на Русия. Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери на конференцията, че новите обвинения, предупреждения за намеса на Русия в изборите през 2020 г. са „параноични послания“. Думите му почти напълно съвпадат с това, което ние вече чухме от Кремъл по-рано. Всъщност руският президент Владимир Путин казва, че Русия никога не се е намесвала, не се намесва и няма да се намесва в изборите на други страни, но също така е важно да се отбележи известната радост, с която руските власти посрещнаха подобни новини. Пример е хакерската атака срещу Националния комитет на Демократическата партия от 2016 г. Путин публично за запис обяви: най-важното не е кой атакува, а това, че информацията излезе на повърхността. Ако все пак нещо получихме от доклада на Робърт Мюлер за намесата на Русия в изборите, то това е, че не е задължително подобни кампании да работят в полза на конкретен кандидат. Разбира се, беше заключено, че тя е насочена в полза на Тръмп, но срещу Хилари Клинтън. И една от целите е да се посее разцепление в Съединените щати сред избирателите и да се предизвика недоверие към самия политически процес, Джордж.

И нека се спрем на това по-подробно. Какъв е цялостният ефект за Русия от това разцепление в САЩ?

НЕЙТЪН ХОДЖ:Трябва да повторя, че Русия заема конфронтационна позиция по отношение на САЩ. Тя е под санкции след анексията на Крим* през 2014 г. Различава се от Америка по много въпроси, по външнополитическите кризи в различни части на света, било то Сирия, Венецуела, политиката в Близкия Изток. С други думи, Русия като цяло се отнася към САЩ като към външнополитически противник. Но според мен най-важното е, че се опитват да разберат какъв резултат от изборите през 2020 г. може би е най-предпочитан за тях. След избора на Тръмп презареждането между Москва и Вашингтон не се състоя. Но руските политици и представители на елита наистина се надяваха, че Путин поне ще успее да изгради добри лични отношения с Доналд Тръмп, Джордж.

На пряката ни линия от Москва беше ръководителят на московското бюро на CNN Нейтън Ходж.

*Крим влезе в състава на Русия, след като огромното мнозинство от полуострова гласува на референдум на 16 март 2014 г. (бел. ИноТВ).

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа