BI: Въпреки политиката на Тръмп, САЩ отново изпревариха Русия и Китай в рейтинга на «най-влиятелните страни»

BI: Въпреки политиката на Тръмп, САЩ отново изпревариха Русия и Китай в рейтинга на «най-влиятелните страни»
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    22.01.2020
  • Share:

В новия рейтинг на най-влиятелните страни, представен от U.S. News & World Report, тройката лидери остана непроменена от миналата година: Китай на трето място, Русия на второ и САЩ на първо място, според Business Insider. Според съставителите Америка остава „най-влиятелната икономическа и военна сила в света“, въпреки съмнителните политически решения на президента Доналд Тръмп.

Американското новинарско списание U.S. News & World Report публикува своята класация на „Най-влиятелните страни на света“. Според Business Insider, в списъка държавите са разпределени на различни позиции в съответствие с тяхната политическа, икономическа и военна мощ. Тази оценка е част от проучване, наречено „Най-добрите държави“, в рамките на което група от 21 хиляди души оценява 80 държави според различни параметри.

Така през 2020 г. Египет се оказа класиран на последно място в списъка на 25 държави, изброени в Business Insider, поради географското си местоположение като „център на културата и търговията“. В сравнение с миналата година Египет се е издигнал четири нива. Бразилия също показа впечатляващ скок напред и се покачи от 30 до 24 място, въпреки че съставителите на рейтинга признават „сериозни проблеми по отношение на бедността, неравенството, управлението и околната среда“.

Катар, който преди е заемал 24-то място, сега е на 18-то място. „Катар, който е започнал с излишък да добива нефт и природен газ, е една от най-богатите страни в света“, така описват държавата съставителите на рейтинга. Но Турция, „мостът между Азия и Европа“, който поражда загриженост относно стабилността на правителството, не промени позицията си от 2019 г. - 16-то място. Индия, която преди заемаше следващата линия зад Турция, този път дръпна три точки напред и се укрепи на 14-та позиция.

Канада запази 12-ото си място, ОАЕ отново се оказаха на 11-то, но "гигантът на Близкия изток" Саудитска Арабия падна с една позиция в сравнение с миналата година и сега заема 10-та линия. Въпреки напрегнатата ситуация на Корейския полуостров, Южна Корея напредна една точка и зае 9-то място. Израел, според U.S. News & World Report, който играе важна роля в международните отношения, въпреки малкия си размер, остана на 8-ма линия.

През 2020 г. 7-мото място отново отиде в „една от най-компетентните и технически напреднали страни“ в света - Япония. Франция, която „разпространява влиянието си по света чрез наука, политика, икономика и вероятно най-вече култура“, отново беше на 6-то място. Великобритания запази позицията си, 5-то място, въпреки че, гласувайки за Брекзит, „предизвика безпокойство за ролята си на международната арена“. "Най-гъстонаселената" в Европа и една от най-големите икономики в света, Германия отново се озова на 4-то място в класацията.

Челната тройка на лидерите, според Business Insider, също не се е променила в сравнение с 2020 г. И така, на третото място отново попадна Китай, най-гъстонаселената страна и „една от най-старите цивилизации“ в света. Русия запази 2-ро място. U.S. News & World Report пише: „Трудно е да си представим мащаба на Русия. Това е най-голямата държава в света по своята територия - нейната площ е два пъти по-голяма от Канада, втората по големина държава в света и се простира в северната част на Азия и по-голямата част от Източна Европа. Граничи с повече от 11 държави по суша, а с Япония и САЩ по море."

Най-влиятелната икономическа и военна държава в света“, която също има културна сила благодарение на своите филми, телевизионни предавания и музика, през 2020 г. отново станаха САЩ. Както обаче подчертаха съставителите на рейтинга, политиката на действащия президент Доналд Тръмп кара мнозина, включително и най-близките съюзници на Америка, да се замислят „за бъдещия курс на страната на световната сцена“.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа