САЩ и Китай си стиснаха ръцете

САЩ и Китай си стиснаха ръцете
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    19.01.2020
  • Share:

 

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп и вицепремиерът на Китай Лю Хъ подписаха „първата фаза“ на търговското споразумение между двете икономически суперсили.

 

„Подписвайки този документ, ние не просто бележим едно споразумение. Ние бележим вододел в международната търговия. Споразумението събаря масивни прегради пред износа на американски храни и селскостопански продукти.“

 

Пекин се съгласи да увеличи вноса на американска продукция през следващите 2 години с 200 милиарда долара над равнището от 2017-та. Това включва допълнителна земеделска продукция за 32 млрд. долара, авиация, машини и стомана за $78 млрд., както и енергийна продукция за 52 млрд. долара. Сделката осигурява защита за американските технологии и по-ефективен механизъм за прилагане.

 

 

САЩ и Китай подписаха първата част от търговското споразумение

 

 

По-високите мита, наложени от Вашингтон през последните 2 години на търговска война, ще останат в сила, потвърди Доналд Тръмп: „Оставяме митата в сила, защото в противен случай оставаме без козове, с които да преговаряме. А преговорите с Лю са много трудни. Но всички мита ще паднат, щом стигнем до втората фаза на споразумението.“

Във втората фаза на търговските преговори Съединените щати очакват от Пекин да приеме нови правила за киберсигурност и да либерализира достъпа до вътрешния си пазар за услуги. „Днес предприемаме историческа стъпка, каквато никога не е била правена с Китай“. Тя ще осигури „справедлива и реципрочна търговия, заяви Тръмп на церемонията по подписването. „Заедно ние ще поправим пропуските от миналото“, посочи още държавният глава. Засега китайски внос на стойност 370 милиарда долара се облага с наказателни мита от САЩ.

Станете почитател на Класа