Пистата завършена или не – на кой му пука, кацам!

Пистата завършена или не – на кой му пука, кацам!
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    18.01.2020
  • Share:

Изграждането на третата писта на летище Домодедово се забави с години, но изглежда е крайно време да се завърши проекта, като се има предвид, че някои самолети вече започнаха да я използват.


Пътниците на Sukhoi Superjet 100 бяха изненадани, когато разбраха, че лайнерът случайно се е приземил на пистата в процес на изграждане в Москва. Явно никой не бе забелязал нищо до самия край.


С 99 души на борда, Sukhoi SuperJet 100 безопасно докосна земята по недовършената писта на второто най-натоварено летище, обслужващо столицата на Русия около средата на деня в четвъртък. Няма пострадали сред пътниците и екипажа, нито повреди по самолета.


Кадрите, направени от пътник от авиолинията, показват, че той постепенно се спуска по празна писта, на която няма линии или маркировки.


Несъществуващите маркировки на пистата обаче изглежда не предизвикаха подозрения на пътниците, видеото не показва и следа от паника сред тях по време на сложното кацане.


Докладите в медиите можеха само да спекулират защо кацането не е направено на една от функциониращите писти, докато комуникациите на капитана с летищните служби не бяха получени от информационния канал База.


Пилотът - нает от превозвача IrAero, руска авиокомпания със седалище в сибирския град Иркутск - заяви, че е нямало аварийна ситуация на борда и че цялата работа е негова грешка. Метеорологичните условия в столицата били лоши и той е имал по-добра видимост към недовършената писта, която се намира само на 280 метра от действащата.


Авиаторът каза, че е извършил рутинно кацане и е разбрал, че е на грешното място, едва когато е спрял на пистата.


Строителството на третата писта на летище Домодедово е започнало през 2014 г. и е било пред завършване след две години, но фалитът на основния й изпълнител разстроил графика на строежа, когато пистата е била готова на 80 процента, съобщава вестник Ведомости. Министерството на транспорта заяви миналата година, че бърза да възобнови проекта, но все още не е обявило кога най-накрая пистата ще бъде пусната в експлоатация.

Станете почитател на Класа