Представиха PigeonBot, първият пернат робот, който лети като гълъб

Представиха PigeonBot, първият пернат робот, който лети като гълъб
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    18.01.2020
  • Share:

От началото на авиацията изследователите и инженерите се надпреварват да разбират механиката и да изграждат самолети, наподобяващи ефективността на птичите крила във въздуха. Сега екип от изследователи от Станфордския университет (Калифорния, САЩ) изглежда е стигнал по-близо до този идеал, като е разработил робот, способен да лети като гълъбите.


"PigeonBot", както се нарича крилатото устройство, е сглобен с истински пера и моделиран, следвайки костните структури и сложните движения, свивания и разтягания на крилата, които птиците извършват във въздуха. Тези действия - за разлика от движението на един самолет - им позволяват да летят по-далеч и по-дълго, като същевременно предлагат и по-добра маневреност.


Устройството се състои от тяло от твърда пяна, електронни бордови устройства - GPS, дистанционно управление и витло, задвижвано от мотор, както и 40 гълъбови пера на крилата му, свързани с пружини и гуми към структура, подобна на костите във всеки накрайник.


Специалистите направиха тестови маневри, като местиха „костите" в съседство с перата и получиха стабилни завои под тесни ъгли, откривайки, че това са нещата, необходими за извършване на полет.


„Инженерите по аерокосмическо пространство и материали вече могат да започнат да преосмислят как да проектират и произвеждат крила и материали, които да се трансформират така умело, както тези на птиците", каза за AFP Дейвид Лентинк, професор по машинно инженерство в Станфорд и ръководител на научните изследвания. Резултатите от това проучване бяха описани в две отделни статии в списанието Science and Science Robotics.

Станете почитател на Класа