Отчаяната за пари Венецуела намира изненадващо спасение в Турция

Отчаяната за пари Венецуела намира изненадващо спасение в Турция
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    17.11.2019
  • Share:

Отчаяни за пари, венецуелските власти преравят сметища и изоставени строежи за стари автомобилни части и ненужен метал, които могат да продадат.

Но с американските санкции, които се впиват все по-дълбоко в осакатената икономика, режимът на Николас Мадуро изглежда е открил един-единствен купувач – Турция, съобщава Bloomberg.

След като се сдоби с част от златото за 40 млн. долара, което Мадуро продаде през юли, Турция е купила от Венецуела метален скрап в размер на 27 800 тона. Покупката е от компанията Corpovez, която държи монопола във Венецуела за продажба на скрап от метали като мед и желязо.

В съобщение компанията посочи, че сделката е била осъществена през август. На 13 ноември Corpovez публикува в Twitter видео, на което се вижда контейнер със скрап, който бива натоварен на кораб, но без да се посочва за къде е пратката. Плавателният съд обаче е бил засечен на пристанище Искън в Турция на 30 август, показват данни на Bloomberg за движението на товарните кораби.

Преди повече от десетилетие износът на скрап от Венецуела би могъл да бъде надежден източник на чуждестранна валута. Тогава това не бе голям бизнес – според оскъдните статистически данни продажбите през 2004 г. например възлизат на 18 млн. долара, но за сметка на това стабилен.

Впоследствие напливът от купувачи – в това число Китай, САЩ и Япония, започва да отслабва. Последната трансакция, записана от Националния институт по статистика, е за 2000 тона неизвестен по вид ненужен материал, продаден на Куба за сумата от 420 000 долара.

Тук се намесва Турция, чийто президент Реджеп Ердоган е поддръжник на Мадуро. Ердоган разкритикува американските санкции срещу страната по време на посещение в Каракас миналия декември. По думите му страната е жертва на „манипулативна атака“ от „определени страни“ и на саботаж от „икономически палачи“.

Междувременно турските продукти – паста, ориз и царевично брашно, помагат за попълването на помощите с храни, които всеки венецуелец получава месечно.

През 2017 г. правителството на Мадуро обяви скрапа за „стратегически материал“ от ключово значение за индустриалното развитие на страната. Миналата година пък властите забраниха на която и да е било друга компания, освен Corpovez, да ги продава или изнася.

Това обаче не е краят на търговията на черния пазар. До 1350 тона мед, алуминий, желязо, стомана и бронз са откраднати в периода между август 2017 г. и август 2019 г., показват данни на прокуратурата в страната.

Трафикантите на скрап в страната крадат от петролопроводи, взимат медни жици от електрически станции или бронзови плочи от гробища. Неработещи съоръжения в държавни заводи за производство на желязо също са били разглобени и продадени, показват данни от асоциацията на металурзите във Венецуела.

Все още не е известно каква сума е заплатила Турция за доставката на скрап. От Corpovez отказват коментар.

 

 Елена Илиева

Станете почитател на Класа