Изчезнали Биткойни са предполагаемо свързани с разузнавателната служба на Русия

Изчезнали Биткойни са предполагаемо свързани с разузнавателната служба на Русия
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    17.11.2019
  • Share:

Загубена криптовалута на стойност $450 милиона от вече несъществуващата крипто борса WEX може и да е била прехвърлена във фонд, принадлежащ на руската разузнавателна агенция – ФСБ, според разследване на BBC, публикувано на 15 ноември.

Неотдавнашното разследване на BBC по делото за крипто борсата BTC-e, в което съоснователят Александър Виник е обвинен в измама и пране на цели $4 милиарда в Биткойн (BTC) в продължение на шест години, разкри нови подробности, които предполагаемо свързват загубени клиентски средства с ФСБ.

Предполагаеми доказателства

BBC извлече аудио файлове, които уж свързват лице на име Антон – предполагаем бившия служител на ФСБ, Антон Немкин – с Алексей Билюченко, съосновател на BTC-e и Константин Малофеев, за който се появиха слухове, че стои зад продажбата на WEX.

 

 

По време на бизнес среща през 2018 г., Антон предполагаемо е поискал Билюченко да му предаде студените портфейли, съдържащи крипто активи на WEX. След това непотвърдено предаване, Билюченко е изпратен в отдел на ФСБ в Москва, където няколко служители в цивилни дрехи са го разпитвали за операциите на WEX.

На следващия ден Антон твърди, че Билюченко е поискал да предаде цялата криптовалута, съхранявана в портфейлите на WEX, заявявайки, че активите ще бъдат дадени във „фонда на ФСБ“. По това време портфейлите съдържаха криптовалута на стойност $450 милиона, част от която принадлежала на клиентите на борсата.

В крайна сметка Билюченко се съгласил да преведе горепосочената сума. Данните от Blockchain.com и Explorer.Litecoin.net сочат, че 30 000 BTC и 700 000 LTC са били прехвърлени от гореспоменатите портфейли – което се равнява на $350 милиона по това време.

Други обвинения срещу свързани страни

През юли тази година, Димитрий Василиев, бивш изпълнителен директор на WEX, беше арестуван в Италия. През април 2019 г. Василиев стана обект на криминално разследване от полицейското управление в казахстанския град Алмати, тъй като предполагаемият заподозрян беше обвинен в измама на местен инвеститор в размер на $20 000 чрез WEX.

Същия месец, прокурорите на Съединените щати подадоха жалба срещу BTC-e и Виник. По време на подаването, Надзора за финансови престъпления (FinCEN) определи граждански наказания за BTC-e и Виник миналата година, които са изправени пред глоби в размер на над $88 милиона за борсата и $12 милиона за руснака.

В документацията ясно се посочва, че BTC-e и Виник не са се опитвали да се регистрират във FinCEN, да прилагат практики за борба с прането на пари или като цяло да съобщават за съмнителна дейност. 

 

 

Cryptodnes. BG

 

Станете почитател на Класа