Общи избори в Англия 2019: Кратко ръководство за предстоящата кампания

Общи избори в Англия 2019: Кратко ръководство за предстоящата кампания
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    09.11.2019
  • Share:

Следващите общи избори във Великобритания ще се проведат на 12 декември. Ето какво ще се надяват да постигнат от кампанията консерватори, лейбъристи, либерални демократи и партия Brexit.


Консервативната партия ще започне тези избори с удобно предимство в проучванията на общественото мнение, но не толкова голямо, колкото те може би си мислят. Човешките същества помнят шокиращите резултати и затова е по-вероятно да забележат големите цифри. MORI даде на консерваторите 17% преднина пред лейбъристите; YouGov 11%, и Survation 8%. Повечето хора ще запомнят 17-те, но ще забравят 8-те.


През 2017 г. консерваторите имаха още по-голяма преднина в началото на кампанията, само за да видят как това се изпари заради висящия парламент, с парализа на вземането на решения през последните няколко години. Не че 2019 г. е сравнима с 2017 г. Слабите места и слабостите на Тереза Мей като лидер не бяха забелязани до кампанията през 2017 г. Борис Джонсън е много повече от дадено количество, независимо дали го обичате или го ненавиждате.


Въпреки това консерваторите не трябва да бъдат самодоволни. Те водят и ще бъдат атакувани от двете страни. Всяка друга партия може да спечели, като атакува партията, която е отпред. Партията за Brexit ще бъде далеч по-голяма заплаха през 2019 г., отколкото умиращата UKIP през 2017 г. Консерваторите са в състояние да загубят места в Лондон, Шотландия и в някои силно запазени завинаги райони. За да компенсират, ще трябва да спечелят места, които рядко или никога не са печелили преди. След 9 години в управлението е рядко някоя политическа партия да регистрира напредък, но това е, което консерваторите трябва да направят, за да спечелят.


Още по-лошото е, че те нямат потенциален коалиционен партньор в случай на висящ парламент, освен ако партията Brexit не успее. Може да започнат от добра позиция, но не могат да си позволят самодоволство. Цел на Консерваторите: Да спечелят мнозинство, достатъчно голямо, за да могат да управляват без намеса.


Лейбъристите има проблем. Те не приличат на партия, която е готова да управлява. Джеръми Корбин е (според MORI) най-непопулярен лидер на опозицията досега с нетен рейтинг на одобрение минус-60. Политиката за Brexit на партията изглежда объркана и остаряла. Само 15% предпочитат политиката на Корбин за Brexit.


Краткосрочната прогноза за лейбъристите изглежда мрачна по отношение на броя на местата, но ако консерваторите не успеят да си осигурят удобно мнозинство, тогава лейбъристите имат по-очевидни партньори в управлението, тъй като вероятно биха могли да работят с Lib Dems и SNP.

 

Цел на Лейбъристите: да се лиши Борис Джонсън от пълно мнозинство и да се осигури лейбъристки премиер с правителство на малцинството.


Либералдемократите скочиха в проучванията на общественото мнение. Изминаха дните на 2010-2015 г., когато на практика те бяха заличени заради ролята си в коалиционното правителство и гласуването за такси за обучение, след кампания срещу тях. Те имат ясна ниша: да се обръщат към онези хора, които не само гласуват да останат в ЕС, но и са решени да игнорират резултата.


Те имат много жизнеспособен напредък и имат депутатски места за защита. Извън Brexit, много хора са забравили какво всъщност представляват Lib Dems. Това може да им създаде проблеми, тъй като те се опитват да се харесат едновременно на бившите избиратели на консерваторите и лейбъристите.


Стратегията на либералдемократите не е амбициозна и по-вероятно е те да искат само медиите да ги разглеждат като жизнеспособни съперници.


Най-големият им риск е да спечелят битката, но въпреки това да загубят войната. Възраждането на либералдемократите би могло да помогне на консерваторите да победят лейбъристите в ключови маргинални места и по ирония на съдбата да предизвикат консервативно правителство.


Цел на Lib Dem: Да спечелят 50+ места, като същевременно предотвратят цялостно консервативно мнозинство.


Лесно е да забравим, че партията за Brexit спечели последните големи национални избори във Великобритания. След като спечелиха европейските избори, те ще се надяват да натиснат и да ги превърнат в места в Уестминстър. Те обаче имат проблем: избирателната система на първи-преминал-бариерата наистина ощетява партиите, които нямат традиционна база за подкрепа в определени части на страната. Дори и да спечелят от 10% до 15% от гласовете, както показва настоящата им оценка в анкетите, те потенциално не могат да получат места. Но печалбите ще дойдат доста бързо, ако успеят да се промъкнат над 20%, където бяха в анкетите само преди няколко месеца. В противен случай най-добрите им надежди ще дойдат в традиционните лейбъристи от работническата класа, които гласуваха за „Брекзит". В такива избирателни райони често има остатъчна омраза към консерваторите, датираща от правителството на Маргарет Тачър. Партията Brexit ще се надява да се възползва от това.

Станете почитател на Класа