Макрон иска независима Европа, но „това не е нещо, което той може да промени просто така“.

Макрон иска независима Европа, но „това не е нещо, което той може да промени просто така“.
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    09.11.2019
  • Share:

Като каза „НАТО е в мозъчна смърт" и критикува ролята на САЩ в алианса, Еманюел Макрон прояви желание за европейска военна независимост, но политическата реалност работи против неговата воля, заяви анализаторът Джон Лауланд.


„Макрон е много объркан, като много европейски лидери. Той иска неща, които са несъвместими ", казва Лауланд. „Той е естествено е проамерикански настроен. Произхожда от атлантическия елит на Франция. Но той е ужасен от Тръмп."


„Думите, които Макрон използва са интересни, но не разбирам как той очаква да ги приложи", каза Лауланд, като отбеляза, че Макрон трябва да се справи с твърде много препятствия, за да постигне осезаема военна независимост от Вашингтон.


„НАТО е правна и политическа реалност. Има американски бази в цяла Германия, Великобритания и Италия. Какво ще прави Макрон с тях? Физическото присъствие на базите само по себе си е израз на липсата на независимост на Европа. Това не е нещо, което можеш да промениш просто така. "


Друго, препятстващо идеите на френския президент, е фактът, че „намалената численост на армиите на Европа е напълно недостатъчна за независима позиция", твърди анализаторът.

 

В разговора си с „Икономист" Макрон съжали за рязкото решение на американския президент Доналд Тръмп да изтегли американските войски от населените с кюрдски райони в Северна Сирия вследствие на турското нашествие миналия месец. Тръмп направи това, без да се консултира с други страни от НАТО.


Лауланд вярва, че начинът, по който е изграден блокът, може би е подтикнал Турция да действа така силно в Сирия. Както всички постоянни съюзи, НАТО създава „проблема на безплатния обяд."


„Когато имате постоянен съюз, това може да създаде безотговорност сред неговите членове, защото те смятат, че могат да действат с безусловната подкрепа на НАТО. Турция смята, че може да прави това, което й харесва, защото смята, че зад нея има НАТО. "


Анкара започна кампания в Сирия за прогонване на кюрдските сили, които смята за терористична група, далеч от границата си. Глобалните групи за защита на човешките права обаче съобщават, че турските войски и съюзните сирийски паравоенни формирования извършват зверства срещу кюрдското население.

 

Някои европейски политици, включително комисарят на ЕС по външните работи Федерика Могерини, предупредиха, че турската инвазия може да предизвика възобновяването на Ислямска държава в региона.

Станете почитател на Класа