При хипотетичен конфликт между Пхенян и Токио, южнокорейците биха подкрепили Ким

При хипотетичен конфликт между Пхенян и Токио, южнокорейците биха подкрепили Ким
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    09.11.2019
  • Share:

Неотдавнашно проучване, озаглавено „Ситуацията в Североизточна Азия и възприятията на южнокорейците", разкри, че повечето граждани на тази страна биха предпочели да подкрепят северните си родственици, отколкото Япония, в случай че конфликт избухне между двете страни.

 

Проучването, проведено в Сеул от група спонсорирани от държавата експерти, включваше 1000 души и бе проведено между 2018 г. и октомври 2019 г. Резултатите от тях бяха представени в сряда на 11-ия Годишен мирен форум на Корейския институт за Национално обединение


„В доста хипотетичната екстремна ситуация, в която избухне война между Северна Корея и Япония, 45,5% биха избрали да помогнат на Северна Корея, 15,1% - на Япония, а 39,4% казват, че нямат идея", споделят анкетите, цитирани от американския седмичник Newsweek.

 

Изследователят Лий Санг Син, ръководил проучването, каза за списанието, че резултатите „не са толкова изненадващи, като се има предвид историята на враждата на корейската нация с Япония и въпреки враждебността между двете й части през последните седем Десетилетия, след войната в Корея".

 

Преди разделянето на полуострова на две държави, цяла Корея е била под японска окупация през по-голямата част от първата половина на ХХ век.


Лий обясни, че Сеул вижда северната си съседка като "смутител в семейството, като черна овца, но не иска да види Северна Корея победена от други страни".

 

В неотдавнашен епизод на напрежение между Пхенян и Токио, висш севернокорейски дипломат се нахвърли към японския премиер Шиндзо Абе, наричайки го "идиот, който не може да различи реактивен снаряд от ракета". Това беше казано в отговор на острата критика на Абе за проведен от Северна Корея тест на оръжие.

Станете почитател на Класа