ООН гласува за вдигане блокадата на Куба

ООН гласува за вдигане блокадата на Куба
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    09.11.2019
  • Share:

В четвъртък, 28-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) гласува в подкрепа на резолюция, представена от Куба, за необходимостта от прекратяване на наложената от САЩ блокада.

 

В Общото събрание 187 държави изразиха в подкрепа на резолюцията, САЩ, Израел и Бразилия гласуваха против, а Украйна и Колумбия се въздържаха.


През 2018 г. за резолюцията гласуваха общо 189 държави-членки на Организацията на обединените нации, САЩ и Израел бяха против, а Украйна и Молдова отсъстваха.


По време на изказването си кубинският външен министър Бруно Родригес заяви: " Белият дом агресивно засилва екстериториалното приложение на своята политика за блокиране на Куба срещу трети държави, техните компании и граждани".

 

Външният министър заяви, че наказателните мерки причиняват "несъизмерими щети на кубинските семейства и представляват грубо, масово и систематично нарушение на правата на човека, което се квалифицира като акт на геноцид".

 

Той потвърди, че „Американското правителство няма моралните правомощия да критикува Куба или когото и да било за човешките права и изразява отхвърляне на манипулирането им за политически цели и двойни стандарти".


Преди това президентът на карибската държава Мигел Диас-Канел публикува в профила си в Twitter, че „Куба знае, че има единодушната подкрепа на народите срещу блокадата".


Кубинският външен министър написа туит, в който се позова на „огромната подкрепа за премахването на незаконната и престъпна политика на САЩ, която нарушава международното право и е главната пречка за развитието на Куба".


Наказателните мерки на Вашингтон срещу Куба се засилиха през последните две години като мярка за натиск и наказание за отношенията на сътрудничество, които карибската държава поддържа с Венецуела.


От април 2018 г. до март 2019 г. Куба претърпя загуби от над 4 000 милиона долара.


През почти 60 години от принудителната мярка цифрата надхвърля 922 000 милиона долара, според кубинското външно министерство.

Станете почитател на Класа