ИЕ ще реши за по-малко от секунда задачата, формулирана от Нютон през 17 век

ИЕ ще реши за по-малко от секунда задачата, формулирана от Нютон през 17 век
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    09.11.2019
  • Share:

Изкуственият интелект ИЕ може да позволи на британските учени да намерят решение за по-малко от секунда на проблема да се изчисли движението на три небесни тела с гравитационно взаимодействие, който Исаак Нютон формулира през 17 век и никой все още не е решил.

 

Тези специалисти са разработили алгоритъм, който позволява да се постигнат резултати за решаване на така наречения проблем на трите тела до 100 милиона пъти по-бързо от най-напредналите програми, като софтуера Брутус.

 

„Тази невронна мрежа, ако върши добре работа, би трябвало да може да осигури решения в безпрецедентно кратко време", казва Крис Фоли, био-статистик в университета в Кеймбридж (Англия, Обединеното кралство) и съавтор на изследването.


Така специалистите предоставиха на невронната мрежа 9 900 генерирани от Брутус сценария за взаимодействието на трите тела. При първите 5000, на ИЕ отне средно частица от секундата да предложи резултати, почти идентични с тези, получени от Брутус за две минути.


Разликата в скоростта се корени във факта, че предишните системи анализират всяка стъпка от траекториите на небесните тела, докато невронната мрежа наблюдава движенията, произведени от изчисленията, и създава модел за прогнозиране на бъдещи сценарии.


Проблемът с тази нова методология е, че когато искате да обучите ИЕ за по-сложни ситуации, Брутус ще трябва да генерира данните и ако процесът е твърде бавен, това може да причини задръстване или забиване на софтуера.
Фоли оценява, че тази трудност ще бъде избегната с резерв от данни, които невронната мрежа ще използва: "Всеки път, когато Брутус забие, се използва невронната мрежа и се придвижваме", каза той.


Друго усложнение при използването на ИЕ е, че той работи само за определено време и не позволява да се знае предварително колко време ще отнеме да изпълни задачата, така че може да спре да работи, преди да изпълни своята задача.

Станете почитател на Класа