ИЕ ще реши за по-малко от секунда задачата, формулирана от Нютон през 17 век

ИЕ ще реши за по-малко от секунда задачата, формулирана от Нютон през 17 век
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    09.11.2019
  • Share:

Изкуственият интелект ИЕ може да позволи на британските учени да намерят решение за по-малко от секунда на проблема да се изчисли движението на три небесни тела с гравитационно взаимодействие, който Исаак Нютон формулира през 17 век и никой все още не е решил.

 

Тези специалисти са разработили алгоритъм, който позволява да се постигнат резултати за решаване на така наречения проблем на трите тела до 100 милиона пъти по-бързо от най-напредналите програми, като софтуера Брутус.

 

„Тази невронна мрежа, ако върши добре работа, би трябвало да може да осигури решения в безпрецедентно кратко време", казва Крис Фоли, био-статистик в университета в Кеймбридж (Англия, Обединеното кралство) и съавтор на изследването.


Така специалистите предоставиха на невронната мрежа 9 900 генерирани от Брутус сценария за взаимодействието на трите тела. При първите 5000, на ИЕ отне средно частица от секундата да предложи резултати, почти идентични с тези, получени от Брутус за две минути.


Разликата в скоростта се корени във факта, че предишните системи анализират всяка стъпка от траекториите на небесните тела, докато невронната мрежа наблюдава движенията, произведени от изчисленията, и създава модел за прогнозиране на бъдещи сценарии.


Проблемът с тази нова методология е, че когато искате да обучите ИЕ за по-сложни ситуации, Брутус ще трябва да генерира данните и ако процесът е твърде бавен, това може да причини задръстване или забиване на софтуера.
Фоли оценява, че тази трудност ще бъде избегната с резерв от данни, които невронната мрежа ще използва: "Всеки път, когато Брутус забие, се използва невронната мрежа и се придвижваме", каза той.


Друго усложнение при използването на ИЕ е, че той работи само за определено време и не позволява да се знае предварително колко време ще отнеме да изпълни задачата, така че може да спре да работи, преди да изпълни своята задача.

Read 96 times

Станете почитател на Класа