“Източник на мира”: Ден шести

“Източник на мира”: Ден шести
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    17.10.2019
  • Share:

Политическата карта на Сирия се промени драстично от началото на военната операция "Източник на мира" на турската армия. САЩ най-накрая напускат територията и прехвърлят пунктовете на сирийската армия, контролирана преди това от тях.

През изминалия ден сирийската армия пое контрола над Манбидж и околностите му, заедно със селищата Дадат и Ум-Миал. Американските сили се движат към границата с Ирак. Според руското министерство на отбраната руската военна полиция патрулира северозападните граници на окръг Манбидж - тази територия е линията на контакт между въоръжените сили на САР и турските въоръжени сили. Със съдействието на руската армия се организира взаимодействие с турската страна.

Някои от жителите на Манбидж са недоволни от пристигането на сирийската армия в града. Ердоган многократно е заявявал плановете си да прехвърли Манбидж при "истинските му арабски господари".

На фона на настъплението на турската армия, Държавният департамент на САЩ публикува документ, налагащ санкции на Турция. Списък на мерките, предприети от Тръмп, е на разположение в профила му в “Туитър”.

Майк Помпео заяви, че САЩ са приложили санкции срещу продължаващата военна офанзива на Турция в Североизточна Сирия, което компрометира борбата срещу “Ислямска държава”. Според САЩ действията на турската армия са довели до бягството на значителен брой терористи, които преди това са били задържани.

Освен това ООН вече говори за случаи на убийства в североизточна Сирия на цивилни от членове на въоръжени групи, които са пряко свързани с турските въоръжени сили.

 

 

Андрей Манзолевский   Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа