Тръмп кара Израел да се усъмни

Тръмп кара Израел да се усъмни
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    11.10.2019
  • Share:

Непостоянството на Доналд Тръмп в близкоизточната политика сериозно притеснява Израел, за който САЩ традиционно е основния съюзник в конфронтацията с Иран, пише Le Figaro. Според изданието израелските политици и военните са били смутени от отказа на американския лидер да предприеме военни мерки срещу Иран след серията от нападения, приписвани на Техеран. Днес израелците се опасяват, че ако конфликтът с Иран се засили, няма да им се наложи да разчитат на американска защита, отбелязва вестникът.

Неустойчивата политика на САЩ в Близкия изток обърква Израел“, пише кореспондентът на Le Monde в Йерусалим. Високопоставените политици и военните са „дълбоко загрижени“ от рязката промяна на курса на американския президент, когото преди няколко седмици смятаха за най-добрия си съюзник. По-специално страховете са предизвикани от „предателството“ на американците спрямо сирийските кюрди, което може да доведе до засилено иранско влияние в Сирия, отбелязва авторът.

Ако кюрдите почувстват, че ситуацията продължава да се влошава, те се сближават с Дамаск. Това означава, че в този триъгълник, който е от голям стратегически интерес, влиянието на Иран ще се увеличи.“, обяснява вицепрезидентът на Йерусалимския институт за стратегически изследвания Еран Лерман.

Както припомня вестникът, израелските служители започнаха да "бият тревога" след решението на Вашингтон да се въздържи от отговор на унищожаването от Иран на американския дрон в Персийския залив и нападенията на саудитските петролни инсталации. Според тях с наближаването на изборите в САЩ американският лидер може да е все по-склонен към пасивност и изолационизъм.

Според вестника израелците, свикнали да бъдат нащрек, приеха сериозно атаката срещу саудитските петролни находища и решиха да модернизират собствената си система за противовъздушна отбрана, за да могат по-добре да отблъснат подобни атаки. Както се опасяват военните експерти, използвайки комбинация от крилати ракети и дронове, Иран може да премине в настъпление на израелска територия, точно както направи атаката през миналия месец срещу Саудитска Арабия, страна, 100 пъти по-голяма от територията на Израел.

Премиер-министърът на Израел Бенямин Нетаняху предупреди за „извънредно положение“, което се случва в навечерието на еврейския празник Йом Кипур, по време на който през 1973 г. избухна война, която остави отпечатък в паметта на много поколения. Както си спомня Le Figaro, след като „се похвали“ по отношение на приятелството си с Доналд Тръмп, Нетаняху стана свидетел как „звездата му избледнява“ в очите на американския лидер.

Ако преди парламентарните избори през април Тръмп поднесе на своя „приятел“ признанието за Голанските възвишения като част от територията на Израел, тогава преди вота през септември ръководителят на Белия дом подкрепи израелския премиер през зъби“. Когато според резултатите от проучването се оказа, че Нетаняху не печели и не губи, Тръмп, „ценящ изключително победителите“, си позволи някои „нелюбезни забележки по негов адрес.

„Един ден и ние ще бъдем, според неговите думи, тези, които водят „племенна война“, пише израелският вестник Yedioth Ahronoth за Тръмп. Според изданието американският президент се е превърнал в ненадежден партньор за Израел, на който вече не може да се вярва. „Ние наистина се страхуваме, че ако Иран продължи да ни провокира, ще бъдем принудени да общуваме с режима на аятолаха без американска защита“, предупреждава Yedioth Ahronoth.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа