"Ти ми чистиш, аз ти плащам!"

"Ти ми чистиш, аз ти плащам!"
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    25.08.2019
  • Share:

Хайке има своя фирма за почистване, преди е работила на черно. Малцина имат този шанс: нелегалният труд е реалност за близо 1 млн. души в Германия. Повечето от работещите на черно в германските

домакинства са жени.

 

 

 

"Повечето хора гледат на нас само като на чистачи, с две думи - като на хора от най-ниския слой на обществото. Важи правилото: “Ти ми чистиш, аз ти плащам”. Но тук се отнасят с уважение към мен", разказва Хайке. От една година 55-годишната жена се грижи за чистотата на просторен офис в източната част на Берлин. Заедно със своите служители тя извършва почистващите услуги съвсем легално. За разлика от преди, когато е работила на черно.

"Дълго време получавах социални помощи “Харц IV”, защото просто не успявах да си намеря работа. Щом прочетяха в молбата ми, че имам седем деца, работодателите отказваха да ме наемат", обяснява Хайке. За да се грижи за децата си, тя събирала бутилки за връщане и стара хартия. Постепенно започнала да чисти къщите на някои от своите съседите, да пазарува вместо тях и лека-полека си създала име. В един момент Хайке вече имала редовни клиенти, но винаги я преследвал страх, че някой ще разбере и ще доложи на властите, че тя работи на черно: "Беше ужасно чувство. Ами ако ме разкриеха и после изведнъж да трябва да плащам глоба?!"

В три млн. домакинства - работа на черно 

Хайке не успяла да се освободи от този страх и затова през 2015 г. решила да създаде своя собствена фирма за почистване. Към момента в нея работят шестима служители. Хайке е от малкото положителни примери. Работата на черно продължава да е реалност за близо 1 милион души в Германия. Според проучване на института за германска икономика, работещите на черно са заети в три милиона домакинства в страната. Това са преди всичко жени, които срещу минимално заплащане помагат в домакинството. Надницата на Хайке, например, е била десет евро. Ако властите ги хванат, нелегалните домашни помощници могат да загубят работата си и ги заплашва солена глоба. Освен това тези, които получават социални помощи, могат да бъдат съдени за измама.

 

Schwarzarbeit - Reinigungskräfte (DW)

 

Въпреки че вече има собствена фирма за почистващи услуги, Хайке продължава да събира бутилки, защото средствата често не ѝ достигат. „Миналия месец беше наистина ужасно, успях да изкарам само 400 евро.“ Заради операция на коляното Хайке остава на легло 4 седмици. "Ако не работя, няма как да я карам." Само здравноосигурителните вноски на служителите възлизат на 2000 евро месечно. Тя би искала да им дава по-големи заплати, но работодателите не са съгласни да плащат повече. "Защото хората, които работят черно, правят дъмпинг на цените", обяснява Хайке.

"Работодателите не искат да плащат"

Жената разказва и за предишните си познати, които също като нея работели на черно. Много от тях знаят, че властите рядко правят проверки. „Но дори и да не беше така, пак биха поели риска. Повечето казват: Не ме интересува, така или иначе ще си получа социалната помощ“. От години политиците се опитват да улеснят законното наемане на домашни помощници от работодателите.

Сега данъкоплатците могат да приспадат парите за домашна помощ от данъците си. Освен това чистачките, наети на т.нар. “миниджоб”, могат да печелят до 450 евро законно и без да плащат данъци, за работодателите таксите са минимални. Въпреки това борбата срещу нелегалния труд продължава да е мъчителна.

Между 2005 и 2017 г. делът на хората, които не са официално регистрирани и работят на черно, е намалял едва с 5 на сто, достигайки до около 89 процента. Според професор Доминик Енсте от Кьолнския институт на германска икономика “работодателите не искат да плащат”. Освен това мнозина все още разглеждат този тип услуга като помощ между съседите, а не като редовна работа.

За Хайке е ясно, че има нужда от повече честност и от страна на служителите. Но освен това трябва да се намалят данъците и таксите, "иначе просто не си струва". Междувременно Хайке се справя добре с работата си. Отслабнала е с 30 килограма, но живее с чиста съвест. Най-важното за нея е да бъде добър пример за децата си.

 
 

Станете почитател на Класа