Китай отвръща на удара на САЩ

Китай отвръща на удара на САЩ
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    24.08.2019
  • Share:

Китай заяви в петък, че ще наложи нови мита върху вноса на американски стоки на стойност 75 млрд. долара, като ще възобнови и митата върху американски автомобили, съобщава CNBC.

Китайският държавен съвет заяви, че е решил да въведе налози, вариращи от 5% до 10% за стоки на стойност 75 млрд. долара, които ще влязат в сила на две части – от 1 септември и от 15 декември.

Според информацията от държавния съвет ще бъдат наложени и мита от 25% върху вноса на американски автомобили и от 5% за вноса на автомобилни части и компонентни, считано от 15 декември.

Новите мита засягат 5078 продукта, като сред тях освен автомобили има и селскостопански продукти, суров петрол и малки самолети. 

Отвръщането на удара от страна на Китай става факт, след като по-рано този месец американският президент Доналд Тръмп изненадващо сложи край на временното примирие с Пекин и обложи вноса на китайски стоки с мита от 10% на обща стойност от 300 млрд. долара. Някои от тези мита в крайна сметка бяха отложени за декември с обяснението да не бъде засегнат сезонът на празничното пазаруване в края на годината, докато други стоки изобщо отпаднаха от списъка.

„В отговор на реакцията на САЩ Китай беше принуден да предприеме мерки за противодействие“, се казва в съобщението на съвета в петък.

От китайска страна изразяват надежда, че със САЩ ще се върнат към правилния път на консултации и ще разрешат различията помежду си, за да работят заедно за прекратяване на икономическите и търговските си търкания.

Двете страни трябва да проведат търговски преговори в началото на следващия месец в САЩ след обсъжданията им в Шанхай през юли.

 

Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа